hirvike Creative Commons License 2007.11.28 0 0 17

Találtam egy régi, de hasznosnak tűnő hozzászólást (szea 1512), kivonatolva idemásolom az utókor okulására.

 

Nekem egy Singer varrógépem volt, és nagyon elégedett voltam vele, nagyon sokat használtam, és borzasztó csalódás volt, amikor a szerelő azt mondta, hogy jobban járok, ha veszek egy új gépet. Egy 11 éves varrógép még nem számít öregnek, főleg ha olyan jó márka, mint a Singer.
Gondoltam maradok ennél a márkánál, mert felhasználhatom az utólag vett plusz tartozékokat (amik nagyon sokba kerültek). 

De mivel a Singer drága, és már nem is bízom benne annyira, így kerestem egy olcsóbb gépet. Ha 10 év múlva kell egy újat vennem, legalább nem bukom rajta sokat, és egy drága se biztos, hogy kitart addig.:(

 

Végül vettem egy Toyota gépet.  Többek között lényeges szempont volt, hogy legyen rajta (ál)overlock program. Ha valaki nem vesz, vagy nem használ (mint én) külön overlock gépet, annak ez is megteszi, mert jobb szegésnél az egyszerű cikk-cakknál, és megerősített varrást is tud, mert előre-hátra lépegetve duplán is varr, ami pl a nadrágok üllepének a varrásánál, főleg ha rugalmas anyagból van, nem egy utolsó szempont. Nem kell bedőlni annak, hogy van 25-30 varróprogram, mert ezekből nem mindegyik fontos, és nem valószínű, hogy valaha is használjuk. Pl. sok gépen van egy csomó díszítő varrás. Ezeket nem igazán lehet kihasználni, mert nem igazán himzések. Én ilyet csak akkor használtam, amikor a lányom kicsi volt és egy gallért díszítettem vele. (Lehet, hogy más több fantáziával használná.) Ezen a gépen van 20 program, de csak 2 díszítő varrás, a többi sokkal hasznosabb. Már egy hete használom a gépet, és eddig tetszik. Halk, szépen varr, nagyon vastag dolgokat is szépen varr, és a nyúlós anyagokat is.

1. gomblyuk varrás négy lépésben illetve egy lépésben.. mekkorra különbség ez gyakorlatban?

Az egylépéses gomblyukvarrás azt jelenti, hogy van egy speciális talp, amibe beteszed a gombot. Kijelölöd az anyagon, hogy hová akarod varrni a gomblyukat, és teljesen automatikusan körbevarrja, és pont akkorára, mint amekkora gombot tettél bele.

Ma már a 4 lépéses gomblyukvarróhoz is ilyen szerkezet kell, csak a gépen állítgatni kell. Kezdő széles cikk-cakk, majd másik állásba tenni, ahol előre varr keskenyebb cikk-cakkot, majd állítani megint a szélesre, majd állítani a keskeny visszavarrásra. Végül ez sem komplikált, csak hát olyan kényelmes az, hogy magától is megy állítgatás nélkül.:)

 

2. van-e különbség aközött a megfogalmazás között, hogy automata gomlyukazás, illetve egy lépéses gomlyukvarrás?

Ha az automata gomblyukazás mást jelent, mint az egylépéses, akkor az az lehet, hogy klf. gomblyukakat lehet beállítani rajta, mert ezzel, ami nekem van, egy szabályos, egyszerű gomlyukat lehet varrni, de láttam olyan gépet, hogy többfélét is képes készíteni. Pl. olyat, amikor a gomblyuk egyik vége nem egyszerű cikk-cakk öltés, hanem kör alakban van kivarrva. Nem hiszem, hogy nagyon megéri, ha sokkal drágább, mert pl. ilyen gomblyukat kabátokon, kosztümökön szoktak készíteni, ill a vastagabb anyagoknál.