scasc Creative Commons License 2007.11.26 0 0 971
Attila, nem azért botrányos mert netán "meg meri kérdőjelezni az ősi magyar írás mind ősi, mind magyar voltát", biztos: lenne, aki emiatt hívná annak.

Viszont a török rovás használata nagyon korán kiveszett a türkök körében, jóval az európai reneszánsz előtt. A török népek nagyon hamar áttértek az arab írásra, mint az iszlám kultúra hordozójára. (v.ö. a kereszténységgel európában a latin ill. görög/cirill ábécére).

Európa számára a tizenkilencedik század végén fedezték fel újra őket: 1889-ban -- 1893-ban fejtették meg őket.

A magyar rovásírás egyértelműen kapcsolatban áll a türk rovással. Betűi levezethetők, méghozzá szinte mind, minden komolyabb gond nélkül.

Ha valaki azt állítaná: a magyar rovásírásos emlékek XIX. sz.-i hamisítások, azt előbb elfogadnám, arról előbb hagynám magam meggyőzni, minthogy reneszánszkori ábécékreació. Komolyan. Én magam gondoltam már rá, hogy ha valaki nagyon ügyesen csinálja a tizenkilencedik század romatnikus-nacionalista hevében, meg tudta volna alkotni: akkor már azért volt elég nyelvészeti háttér, kodikológiai, filológiai, hogy lehetséges legyen, hogy még ma se tudjuk.

Az egyértelmű türk betűelőzmények tükrében csak úgy lehetne reneszánszkori kreáció, ha szerzői felfedezték volna a mai Mongólia ill. Szibéria területén fekvő írásmintákat, megfejtették volna őket, majd ügyelve, hogy modern nyelvészet szerint (azaz legfeljebb egy képzésmozzanatban eltérő) magyar hangokhoz sorolják őket, valamelyest megváltoztatva alakjukat.

Brávó.

Biztos így volt. Bár, most hogy mondod, kezdek Horváth Ivánnak hinni. Elvégre ezzel azt implikálja, hogy a XV./XVI. sz. magyar tudósai minden korabeli tudós fölé emelkedtek és megalapozták a modern tudományos metódust. Hé, ez tök jó! Ezzel az érvvel még azokat is talán meg lehetne győzni, akik egyébként személyes sérelemnek vennék, hogy az rovásírás nem is ősmagyar! Persze, az csorbítaná becsületüket, hogy hihetetlen felfedezésüket nem publikálták, hanem holmi titkosírás-kreációra használták. (Hozzátenném, titkosírásnak kimondottan rossz, ha hasonlít egy meglévőhöz... Könnyebb megfejteni).

Az, hogy a reneszánszban szinte felvirágzott, "tudományos" érdeklődés kozpontjává vált, a korszellem által érthető. Hisz miről szólt az (európai) reneszánsz? Vissza a (klasszikus) gyökerekhez! Érdeklődés a régi történelem, és főleg: írások iránt.

Mindaz, amit fönt összefoglaltam, több, mint nyilvánvaló. Emellett a másik nézetet egy ily tekintélyes fórumban (mármint az említett kiadványban) hangoztatni, ha nem is botrányos, de legalább is felettébb felelőtlen dolog!
Előzmény: rumci (965)