Sziasztok!
Gyors válaszaitokat nagyon köszönöm!
pavelabranov:
Való igaz, hogy van fenyő hulladék is a kazán körül, de nem igazán kapott belőle. Az előző hozzászólásomban látható képeken a kazántól balra levő, nagyobb keményfa hasábokból pakoltunk rá eddig. Az alacsony hőfokos égetésről hallottam már én is - köszönhetően ennek a topiknak, 60 fok alatt nem sokat volt a víz hőmérséklete abban az időszakban, amikor tudtunk rá pakolni (éjjel természetesen lejjebb esik a hőmérséklet) - így szerintem ez kizárva, bár lehet, hogy a 60 fok kevés?
Természetesen annyi infót osztok meg, amennyit tudok, azért vagyunk itt, hogy egymásnak segítsünk - felfogásom szerint :)
A kémény téglából rakott, megítélésem szerint a mérete (mérni sajna nem tudok most, legközelebb hétvégén tudnám csak), olyan 20x20 cm-es lehet (term. belülről).
Magassága kb. 7, maximum 8 méter lehet, nincs bélelve semmivel.
Érdekességről hallottam már én is, szerintem nagyon is kísérleteznék ilyesmivel magam is, ha értenék annyira a vízvezeték szereléshez, hegesztéshez, ami ehhez kellene. Viszont egy gondolat mindig felmerül bennem ilyenkor: hogyan lehet tisztítani egy ilyen kéményt? Mennyire ronthat ez a huzaton?
Bármi kérdésed lenne még, amit tudok, segítek :)
texas70:
Bútorlap hulladékkal nem, előfordult, van is, de ebbe a kazánba inkább a keményfa hasábok kerültek, a tüzelőanyag 97%-át ez tette ki az egy hetes üzem alatt.
calor:
Azt hiszem, a kulcs talán a te hozzászólásodban lehet (többiek ne értsetek félre, hasznos infók és kérdések voltak, de sem fenyő, sem bútorlap nem volt nagyon tüzelve és szerintem a leginkább 60 fokos kazánvíz hőmérséklet nem túl alacsony hőfokos égetés).
Hallottam már erről a primer és szekunder levegőről, de valahogy ez elkerülte eddig a figyelmem.
Esetemben - ha jól gondolom a hozzászólásod alapján - a primer levegőt szabályozza az a láncos vízhőfok szabályozó az alsó kis ajtón, mely valóban a tűz alól juttathatja be a levegőt az égéshez.
A szekunder levegőt tehát a tűz "fölé" kellene juttatnom, ugye? A felső ajtón, melyen keresztül a tüzelőanyagot juttatom be, van egy kb. 10...12mm-es furat, ami előtt egy csavarral fixálható takarólemez van. Ha itt jutna be a szekunder levegő, akkor erre eddig nem volt alkalma: kazán beüzemelése óta ez mindig is le volt zárva! Lehet, hogy ez a probléma oka?
A képen egy piros nyíllal próbáltam megmutatni, hogy egyre gondolunk-e.

Nagyon köszönöm segítségeiteket, néhány napig nem leszek a kazán közelében, de a család többi tagja felé tolmácsoltam ezt a lehetőséget, beszámolok, amint van fejlemény (remélem jól gondolom, hogy a bejelölt dolgot kellene nyitogatni :) ).
Mono