szervetlen vegyész Creative Commons License 2007.11.24 0 0 2049

"Vegyész létedre magad is gondolhatnád, hogy a hidrogén molekula sokkal stabilabb mint az atomos. Ha hirtelen egymás mellé helyeznél egy csomó atomos hidrogént az egyszerűen felrobbanna. "

 

Nos én egy buta vegyész vagyok, de azt tudom hogy egy anyag stablitása egészen más ha 24 literben 20 fokon 6*10^23 molekula van, meg ha csak néhány száz.  Ez ugyanis reakciókinetika - amibe eléggé jó vagyok, mert ebből írtam a szakdolgozatomat - mert ha nagyon alacsony a gázsűrűség, akkor nem folyik a rekombinálódás és ha te fizikus vagy akkor tudnod is kellene miért nem.

Mert ha két hidrogénatom találkozik is nagyon ritkán, akkor abban az esetben maradnak együtt ha a nyert energiát le tudják adni. De ha nincs körülöttük anyag, akkor nincs hova leadni az energiát max kisugárzással, viszont nem ez a jellemző a kémiai reakciókban, mert ahhoz kell olyan nívójú elektronpálya átmeneted ami a reakció energiának kb megfelel.  Ha az elektronátmenet nívója nagyobb, akkor nem gerjesztődik, az energia ott marad és bomlás lesz belőle. Ha kisebb akkor a molekula elektront veszít és az így töltött rendszer a Coulomb taszítás miatt esik szét. Persze ha hirtelen sok hidrogén atomot raksz össze, akkor tényleg felrobban, mert elkezd egyesülni és az energiáját leadja a szomszéd atomoknak molekuláknak és azok mozgási energiára tesznek szert.  csakhogy a világűrben még a kettős ütközések valószínüsége is kicsi, nem hogy a hármas ütközéseké.

Alacsony nyomású reakciókinetika.   

Előzmény: Astrojan (2024)