Kara-Indas Creative Commons License 2007.11.23 0 0 4924

"Semmi nem bizonyítja ui., hogy egy adott hely több száz évvel azelőtt, ugyanazon a néven ugyanott létezett, pláne, hogy 900 körül a szállásváltó életmód még közkedveltnek számított."

 

Ha szerinted a Géza-István (Szt. István apja) által a X. század vége felé átengedett területek azóta -- kisebb, pár éves megszakításoktól eltekintve -- német fennhatóság alatt állnak a mai napig, akkor van-e értelme vizsgálni a hun-avarokra utaló ottani toponímák lejegyzésének idejét?

 

 

"mi szól egy adott helység 'magyar' volta mellett?"

 

4875. hsz. Például.

 

Kissé bővítve: Megyer (többek közt Veszprém megyében, továbbá Györgye mellett, Sümeg mellett, Táp mellett), Bélmegyer, Káposztásmegyer, Mezőmegyer, Békásmegyer, Megyer-hegy (Sárospataktól északra), Nagymegyer, Kismegyer, Vasmegyer, Megyercs, Pócsmegyer, Papmegyer (Furta mellett), Magyarmező, Tótmegyer, Magyarremete, Magyar-rév stb. stb.

 

 

Nos, ilyen helyneveket kellene neked a mai Ausztria, Morvaország-Csehország területén felmutatnod a 970-es évek előtti időből...

 

A hun-avarokkal kapcsolatban tömegével fordulnak elő az ilyen helynevek, a magyarokkal kapcsolatba hozható hasonló elnevezésekről nem tudok.

Előzmény: - duplagondol - (4916)