locsemege Creative Commons License 2007.11.23 0 0 107
Én nagyjából tudom, miért mondta. Azért, amiért én. Éppen egy olyan topológia kialakításán dolgozol, amivel sokat lehet szívni, erről próbálunk lebeszélni. Hidd el, NevemTeve is rakott már össze dualboot-os gépet, legalább is úgy rémlik. Sőt, gondolom, többet mint én. Ebben nekem is van tapasztalatom, több alkalommal csináltam már ilyet, bízzál bennünk.

Azért a kérdésedre is válaszolok. Ha az MBR-be teszed a Grub elejét, jogos a félelmed, hogy a Windows újratelepítése felülírja az MBR-t, így a Grub, s ezzel a Linux nem lesz elérhető. Ez így van, de pánikra semmi ok, mert a sértetlen Linuxod ott lesz, a probléma csupán annyi, hogy nem tudod boot-olni. A megoldás nagyon egyszerű: a Linux install CD-jéről boot-olj rescue módban, majd tedd vissza az MBR-be a Grubot. Hidd el, gyorsan, fájdalommentesen megy. Ha a Linuxot húzod újra, az pedig az MBR-be teszi a Grubot helyből, így szintén semmi probléma.

Konklúzió: ha hallgatsz ránk, akik már sokszor csináltunk ilyesmit, akkor ki tudod úgy alakítani a rendszert, hogy bármelyik operációs rendszert újratelepítheted, s utána mindkét - vagy több - rendszer indítható lesz.
Előzmény: kalamajkosz (104)