Greylupus Creative Commons License 2007.11.22 0 0 35095

Sziasztok,

 

Én is a segítségeteket kérném. Nem olyan régóta van akváriumom, régebben írtam is ide és segítettek is párszor. (60 literes)

 

Az egyik bajom, hogy bealgásodott nagyon az akvárium. A növényeken és a köveken, vastag, fekete szőrös alga van (ecsetalga?), az üvegen pedig ilyen "porszerűen" barnás sárgás pöttyök vannak - illetve néhány helyen az üvegen is vannak ilyen fekete "pamacsok".

Ahogy utánaolvastam több helyen, lehet, hogy túl van világítva az akvárium és amiatt szaporodik ennyire az alga? (esetleg nagyon hosszú ideig ég a világítás? - hajnali 5-kor kapcsol be az automata és este 19:00-kor kapcsol ki.)

A fénycső egy pár hónapja lett kicserélve - este meg tudom mondani a pontos paramétereit is.

2 hetente van részleges vizcsere, olyankor a növényekről is megpróbálom leszedni ezt a trutyit, az üveget pedig még sűrűbben törölgetem belülről. De mindig visszajön az egész (este tudom képekkel is illusztrálni, hogy miről beszélek).

Mi lehet a baj?

 

Tudom, hogy vannak algaírtó szerek, de nem igazán szeretném "vegyszerezni" akváriumot, inkább az okát szeretném megszüntetni - ha lehet.

 

A másik, hogy a neonhalak egy részénél szájpenészt (fehér kitüremkedés a szájuknál) fedeztem fel. Beszéltem akvarista boltokkal, kaptam is rá folyékony szert kezelésre (este tudom mondani a nevét is pontosan), de két verziót mondtak a kezelésre:

1. simán tegyen bele ezt a szert így az akváriumba, majd egy nap után csináljak részleges vizcserét. Ezzel az a gondom, hogy a többi halnak, "akik" egészségesek, nem okozok ezzel gondot? A kérdést ott is feltettem, de nem kaptam rá megnyugtató választ.

2. szedjem ki egyesével ezeket a halakat és fülpucoló pálcikára tegyek a szerből és ecseteljek... Ezt nem tudom, hogy egy apró neonhal hogy viselné el, ha kifogdosnám és ecsetelgetném.. (stressz és egyebek..)

 

Elnézést a sok lúzer kérdésért, de ti biztosan tudtok rá válaszolni.