Gergo73 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 1918

A Principiában pedig nincs vastagsága.

Kicsit tovább kell olvasni a Principiát és megtudod. Nézd meg ennek az oldalnak az alját (Proposition LXXIII). Ha nem jön be a link, hívd be újra. Lapozhatsz is előre-hátra. Idézek a linkelt oldal aljáról:

In the sphere ABCD, described about the centre S, let there be placed the corpuscule P; and about the same center S, with the interval SP, conceive described an interior sphere PEFQ. It is plain (by Prop. LXX) that the concentric spherical superficies, of which the difference AEBF is composed, have no effect at all upon the body P, their attractions being destroyed by contrary attractions.

Elég világos beszéd, nem? A "difference AEBF" a vastagsággal rendelkező gömbhéj, amiről beszélünk (két gömb különbsége). Az "It is plain" kijelentésnek pedig a precíz matematikai kifejtése a Fubini-tétel, aminek speciális esete az hogy egy gömbhéjon vett abszolút folytonos függvény integrálja egyenlő a gömbhéjjal azonos középpontú gömbfelületeken vett integráljainak integráljával. Ha a gömbfelületeken vett integrálok mind eltűnnek, akkor a gömbhéjon vett integrál is eltűnik (mert nulla integrálja nulla).

Az a bajod cíprián, hogy nagyon képzetlen vagy és nagyon képzett emberekkel vitatkozol.

 

Előzmény: cíprian (1907)