- duplagondol - Creative Commons License 2007.11.21 0 0 4717

"Nem mondtam, hogy Attila népét, csak azt, hogy hunokat."

 

Akkor viszont nem volt tisztában azzal, hogy Attila a hun nép élén állt - volt annyira tájékozott a nyugati irodalomban, hogy ez elég valószínűtlennek hangzzon.

 

"Ebben a topikban is végig arról volt szó, hogy a közép-európai hun-avarok korábban a Heftalita-hun Birodalom uralkodó népe voltak."

 

Kontráztam azzal, hogy a magyarországi gestaírók nem ismerték a kínai-szogd forrásokat, amiben szerepel a heftaliták neve. A 'var-chunni' összetételt tartalmazó bizánci forrásokat szintén nem.

 

"egy birodalomszervező, nem csekély lélekszámú nép, amelyről nehezen hihető el, hogy varázsütésre "kihalt" vagy akár csak feloldódott volna"

 

Egyrészt nem értem, bár nem is érthetek hozzá, hogyan lesz az ultrazöngétlen 'k' hangból 'h', ami a magyarban inkább semmilyen, mint zöngés. De ettől függetlenül: ha az a nép valóban "nem csekély számú" lett volna, valamiért nem volt képes birodalmat alapítani a zsuan-zsuanok, a türkök, ujgurok, kirgizek, oguzok, besenyők, kipcsakok regnálása időszakában. Az archaizáló Nyugat nagy kedvvel nevezte a steppei népeket hunoknak; azok a források, melyek Keleten beszámolnak az említettekről, egyszer sem tesznek ilyet.

 

"A franciák népnevéről ráadásul ugyanolyan alattomos módon szokás sugalmazni, hogy semmi köze a frankok nevéhez.."

 

Ez csak némi frusztráció; szorosan kapcsolódik ahhoz a vicchez, hogymiszerint Párizsban azért nem rendeznek tűzijátékot, mert Franciaország azonnal megadná magát...Nem mondom, kinek..:)

Előzmény: Kara-Indas (4684)