Pávek úr Creative Commons License 2007.11.15 0 0 196
"Újfasiszta csizmák"
Slotát sokkolta Kövér kijelentése

2007. november 15. 15:31

A Magyar Gárda és az interneten gyűlölködést terjesztő portálok felszámolására képtelen Magyarország megszűnik demokratikus állam lenni - jelentette ki csütörtökön Pozsonyban a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke, Anna Malíková Belousovová.

A szélsőséges magyarellenessége és vezetőinek gyűlöletkeltő kijelentései miatt Európában szalonképtelennek minősülő SNS alelnöke ezúttal Kövér László Szlovákia címére elhangzott esztergomi kijelentése miatt kelt ki Budapest ellen, mondván: elnökét, "Ján Slotát szó szerint sokkolta, hogy Kövér félfasiszta kormánynak" nevezte a pozsonyi koalíciót.

"A jelenlegi szlovák kormány egyértelműen és nagyon keményen fellépett a szlovák nacionalizmus legelső tünetei ellen, és azonnal betiltotta, csírájában fojtotta el" a Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű szervezkedést - mondta ugyanekkor pártja csütörtöki sajtótájékoztatóján Ján Slota, függetlenül attól, hogy a PS közel két éven keresztül, szinte rendszeresen tartott erődemonstrációs felvonulásokat Szlovákia városaiban, s hogy a pártként bejegyzett újnáci társaságot nem a kormány, hanem a Legfelsőbb Bíróság tiltotta be, s noha pártként azóta nem, de civil szervezetként azóta is ugyanúgy jelen van és működik, mint korábban.

Az egykori szlovák fasiszta bábállam félkatonai szervezetének egyenruháit utánzó újnácik mintegy másfélszáz főnyi embere, akik sorban állva köpdösték le Kossuth Lajos rozsnyói szobrát, legközelebb szombaton, a bársonyos forradalom évfordulóján készülnek ellentüntetésre azokkal szemben, akik méltósággal akarnak emlékezni 1989 rendszerváltó eseményeire.

"Ezzel szemben Magyarországon a Fidesz oltalmazta újfasiszták csizmái dübörögnek a köztársasági elnök ablaka alatt" - fogalmazott Slota, aki szerint "az ilyen szélsőséges jelenségek Magyarországon nagyon népszerűek, a magyar kormány újfasiszta megnyilvánulásokkal szembeni jóindulata pedig egyenesen rémísztő". Aki nem hiszi, annak Slota szívesen megadja egy magyar internetes portál webcímét, ahol "a szlovákok által ideiglenesen megszállt" településeknek merészelnek nevezni szlovák városokat - idézte a TASR.

Slota szerint ez annál is inkább veszélyt jelent, mivel a felmérések szerint a Fidesz nyeri majd a következő választásokat, ezért Slota úgy ítéli meg, hogy jobb lenne, ha Magyarországon a továbbiakban is a jelenlegi koalíció kormányozna. Belousovová úgy látja, hogy a magyar-szlovák viszonyban akkor keletkezett feszültség, amikor a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elveszítette kormányzati szerepét, s ezzel a magyarok elvesztették azt az eszközüket, amellyel befolyást tudtak gyakorolni a szlovák politikára. Az MKP azóta semmi egyebet nem tud terjeszteni, mint a gyűlöletet - mondta Belousovová, aki a sajtótájékoztatóról üzenve kívánt "kellemes pokolba vezető utat Csáky Pálnak", az MKP elnökének.


MTI