Én zárt égésterű cserépkályhát még nem láttam, ami nem zárja ki hogy nincs is (már igencsak jöhetne egy szakember okosítani bennünket).
Elszívó gyönyörűen visszaszívja a cserépkályhát nálunk, pedig amúgy hatalmas a légtér, a konyhán van légbeejtő is, a nappali és a konyha között nálunk van egy előszoba ! De a mai elszívók olyan teljesítményre képesek, hogy 300-900lm3-t megmozgatnak óránként.
Az égéshez mindenképp kell levegő és a te esetedben ezért valamilyen mesterséges levegőellátás vagy zárt égésterű készülék kell.
Az ablakokkal ne spórolj (ha lesz pénzetek rá, ajánlom az Internorm ablakokat, nem olcsó de megéri), az 1.0 üvegnél manapság már csak jobbat szebad berakni.
Ez a ház már közelíthetne egy passzív házhoz. A mesterséges légcsere kiépítése esetén a kiszívott levegő hője egy hőcserélőn keresztül felmelegítené a bejövőt. Létezik gyári megoldás és össze is lehet állítani ilyet némi barkácsmunkával (viszont ezt felújításkor vagy az építkezés után már nehéz kivitelezni, azaz most vagy soha !). Épületgépészt kellene fülönfognod (jót nem biztos hogy az első sarkon fogsz találni).
35kw hmv tejesítmény ??? Egy ekkora és ilyen minőségű épülethez egy Inka 24kw-tal bőven elég. A HMV legyen tárolós lehetőleg, 100-120 liter 60 fokos vízzel ki lehet húzni egy napig.
A cserépkályha hátfala nem lesz túl meleg szvsz, bár ez függ a járatok kialakításától is (gyerekre nem veszélyes a megoldás). Persze oda akkor nem kéne szekrényt rakni... Lehet mázatlan csempe is a hátulja, akkor azt lehet vakolni.
Ha megengedsz egy-két megjegyzést az alaprajzzal kapcsolatban, ha már szóba került (nem bírálat, csak tanácsok, meglátások):
- én alapból nem vagyok híve ennek az amerikai stílusnak, csomó problémát vet fel
- életformától is függ (mennyire lesz otthon sütés-főzés), de kicsi a konyha
- a kamra és a konyha között nincs közvetlen kapcsolat, körbe kell járni (ezzel együtt nem tudom miért kéne a kamrát a nappali-étkezőből elérni)
- gázkazán helyét jó lenne kitalálni, mert akkor a kéményt, a fűtési rendszer szerelvényeinek elhelyezését (kazán, HMV tároló, osztó-gyűjtő szerelvények) kalkulálni lehetne
- fűtés vízoldali csöveit rejtve (falban vagy aljzatban) vezessétek