TestiPasztor Creative Commons License 2007.11.13 0 0 189
Nezd, ez attol fugg, mit akarsz csinalni. Nem ismerem a hazai viszonyokat kozelrol, ezert nemzetkozirol beszelek. Az eleje negaativ lesz, de olvasd vegig.

A PhD egy akademiai fokozat, ezert elsosorban azoknak kell, akik akademiai palyara torekedenk. Pl. ahhoz, hogy valaki orvos, vagy ugyved legyen, nem kell PhD. Ahhoz, hogy oktathasson az egyetemen, ahhoz viszont igen.

Mo-nal fejlettebb ipari orszagokban a mernokon BSc vel es MSCvel elboldogulnak a legtobb munkakorben. Gondolom neked is elmondjak minden nap a BMEn, hogy ok mennyivel jobbak, mint az aporodott imperialistak egeytemei... Ha nincs mernoki diplomad, es iparban akarsz dolgozni, akkor egy RELEVANS PhD egy jo nevu egyetemrol kellhet/jo lehet, de ez most rad nem vonatkozik, ha jol ertem. Hogy korabbi hozzaszolasokra utaljak, nem hiszem, hogy a Fermat-tetel bizonyitasa, mint PhD barkinek is iparilag relevans tapasztalat lenne. Vannak PhD koteles R&Dk is, foleg biotech, es vegyeszetben nem art, szoval nem kell teljesen elcsuggedni.

A vilagban PhDsokbol eros tultermeles van, foleg ket okbol:
- olcso munkaerok az egyetemnek. sokan ezert inkabb fejos tehennek nezik oket, es az oktatasuk valtozo szinvonalu.
- politikusok szeretnek minnel tobb "kepzett embert" latni, mert az jo. hogy pontosan mire es hogy, azt altalaban nem tudjak.


Ha iparba szeretnel menni, es PhDt is szeretnel:
- probalj a soft skillekre is koncentralni. Magyar PhD iskolak ebben gyengek, ill siman atevickelhetsz rajtuk minden gond nelkul annelkul, hogy ezekre gyurnal. a soft skillek azok, amit valoban tudni fogsz hasznalni a doktori tanulmanyaidbol, nem a temad. az mas kerdes, hogy a munkavallalo mit hsz, hogy keres.
- probalj olyan szukebb temat talalni, ami ipar szamara is erdekes lehet, ill aktivan gondolkozni azon, hogy miert lehet erdekes az iparnak az, amit csinalsz.
- probalj ne beleulni az akademiai teafozogeto, lassan szuszogo, mar megint mennyi oram volt eletmodba, hanem proaktivan, szabadidodben tanulni az iparrol, ahova menni akarsz. nem csak konyvbol...


Sok szerencset.
Előzmény: Törölt nick (188)