Biga Cubensis Creative Commons License 2007.11.12 0 0 80

A tengó sztoriról: Ne feledjük, hogy azért békeidőben teljesen más a készültségi állapot. A világ bármelyik hadihajóját meglepheti egy dízel tengó, mert a nukleáris változatokhoz képest nagyon csendesek. Ha a kapitány jól ismeri a hajóját, lassan haladva, áramlatok alá rejtőzve szonáros legyen a talpán, aki megtalálja. Ettől függően a "battle stations" teljesen más, ilyenkor a hordozót védő rombolók járőröznek, a Seakingek felszállnak, húzzák a szonárt, és a MAD-et, bójákat potyogtatnak és fent van egy S-3 Viking repülőgép, hogy gyorsan reagálhasson, ha kell.

 

Ettől függetlenül persze az "ellenség" nem biztos, hogy csak háborúban támad, vagy ő kezdi ezzel a háborút, ezért a mostani, és a korábbi dél-afrikai német gyártmányú tengó esetek miatt valószínűleg megszigorítják a protokollt. Itt egyébként valószínűleg a hordozócsoportot kísérő Los-Angeles osztályú tengót veszik elő, mert amíg békeidőben a helikopterek többet "pihennek", neki azért illene folyamatosan fülelni, bár ahogy mondtam egy lassan cirkáló dízeltengót igen nehéz meghallani.

 

Háborús helyzetben egyébként bekapcsolódnak a Tajvanról felszállt P-3C Orionok, a tengók leggyűlöltebb ellenségei, ezeken a gépeken a rakás torpedón kívül számtalan érzékelő, bója található és hamar odaérnek, ahol gyanús a helyzet.

 

Egyébként szerintem az amerikaiak köszönetet mondhatnak a kínaiaknak és dél-afrikaiaknak, hogy hozzájárulnak a védelem erősítéséhez, a gyenge pontokra való rámutatással.