Csavarhúzós Creative Commons License 2007.11.09 0 0 325
>igaza van, hogy a fa felveszi a környezet nedvességtartalmát, de a a biofabrikett már préselve van, így az anyagszerkezete más, tehát NEM változik a nedvességtartalma, csak akkor, ha közvetlen nedvesség (pl. eső) éri.
-Hát ezt vagy elhiszem, vagy nem. De a többi, helyenként önellentmondó állítás nem használ a hitelességnek. Amúgy a fa azért tudja visszavenni a nedveségtartalmát akkor is, ha nincs pára a levegőben, mondjuk 60% a relatív nedvességtartalom, mert kapillárisok vannak benne. Ha a brikett "közvetlen nedvesség" hatására vizet vesz fel, akkor abban is kell hogy legyenek kapillárisok (különben hogy szívódna bele), tehát ezt inkább nem hiszem, mint igen. Valószínűleg a brikett nedvességtartalma is felő 10%-ra, legfeljebb a tömörség miatt lassan, de ugyanezen okból a közepéről préseléskor kimenni is nehezen tud, így ott eleve 10% körül lehet. Ez persze csak egy szkeptikus vélemény.

>A biofabrikett 300 bar nyomású gép préseli össze, el lehet képzelni, hogy mennyivel sűrűbb termék jön így létre.
-De meg is lehet mérni, és a valós adatokat reklámozni....

>Ha tűzifát vesz kétlem, hogy pontosan 1 mázsát fognak adni 1 mázsa áráért, de még ha így is lenne, a tűzifa 20-50%-a víz, amit szintén ki kell fizetni.
-Valóban vannak átverős faeladók, akik még permetezik is a fát, hogy nehezebb legyen. Ezért kell köbméterre venni, akkor mindegy mennyi víz van benne. Amúgy meg tárolni kell, egy év szárítás után 18, két év után 15%-ra lemegy a nedvességtartalom. Pontosabban fedett, száraz helyen tárolva igaz ez, szabadban tárolva 1 év alatt 22%, 2 év alatt 18%-ra lehet szárítani a fát.

Az alábbi linken meg azt olvastam, hogy a fabriketté 6,1%:
http://www.undp.hu/oss_hu/tartalom/kiadvanyh/kiadvanyh_body/energazd/egk09/egk09_body/09_3fej/09_3fej_body.htm

Egy pelletgyártó szerint 7%:
http://pellet.szalontai.co.hu/pelletinfo.html


Kevésbé elfogult anyagokban 10%:
http://www.ddkkk.pte.hu/~bnemet/korfiz-II/segedanyagok/KF-II-7-biomassza-tuzeles-kazanok/KF-II-73-Fapellet_tuzeles_Nemetorszagban.pdf
Itt szintén azt írja, hogy 10%:
http://www.seeger.ag/pdf/downloads_vortraege_050928_energoexpo_hu.pdf

Ennek fényében a 2-3%-os nedvességtartalmat erősen kétlem.

Amúgy itt:
http://www.svt-wamsler.hu/hasznos_tudnivalok.php?oldal=4
leírja, hogy a 15%-os nedvességtartalmú fa 4,3kWh/kg, a 10%-os 4,6 kWh/kg,
ebből kikövetkeztethető, hogy az 5%-os nedvességtartalom kb. 4,9kWh/kg. A 20%-os fáé 4kWh/kg, annak másfélszerese ("50%-al nagyobb fűtőérték") 6kWh/kg lenne. Ha a frissen vágott nyers fához viszonyítunk (50%-os nedvességtartalom, 2,3kWh/kg), akkor meg akár 100%-al nagyobb fűtőértékről is beszélhetünk.
Előzmény: Törölt nick (324)