atomgond Creative Commons License 2007.11.08 0 0 321

Sztem ezekkel a rendszerekkel alapvetően az a baj, hogy nagyon sérülékenyek üzembiztonsági szempontból. Én végül ezért tettem le a pelletkandallóról is.

Pl. tavaly egy villámlás elég volt, és elszállt a rádiós termosztátom elektronikája. Garanciális volt, de csere nincs, csak javítás, az pedig több, mint 1 hétig tartott.

Apró dolog, de jól megmutatta, milyen az mikor kiszolgáltatott az ember a szervizeknek. 1 hétig az egyetlen vezérlési lehetőség az volt, hogy lemegyek a kazáházba, és manuál ki/be kapcsolgatom a kazánt.

De a lényeg inkább az, hogy hiba esetén a magyar szervizeket nem igazán érdekli, hogy megfagysz, simán elpiszmognak 1-2hétig a javítással. Különösen a nem tömegcikkek esetében, mert az ilyen kis garázscégeknek akik ezeket forgalmazzák, általában nincs megfelelő készletük alkatészekből. Annál meg nincs bosszantóbb, amikor ott az 1 milliós szuper rendszer, és mégis megfagysz, mert -15 fokban valami olyan alkatrész adja meg magát, amit esetleg napokig nem tudnak megjavítani.

 

Nálunk pl. tegnap éjjel is volt áramkimaradás, kb. 2órát a viharos szél miatt. Semmi kazánom nem működött.

Viszont ismét megmutatta az élet, milyen jó egy sima fatüzeléses kandalló. 10perc alatt meleget csináltam a házban mindenféle segédenegia nélkül. Én ezért írtam régebben is, hogy ez a pelletes cucc pont arra nem jó, ami a fatüzelés egyik lényege. A kiszolgáltatottság, és függés nélküli fűtés.

Előzmény: Jesu (320)