Hraskó Gábor Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5932

gligeti,

 

alapvetően teljesen egyetértenék, de nem kaptam választ arra, hog mégis melyek ezek a kérdések, amelyek nem kutathatók a tudomány által - azaz nem falszifikálhatók?

 

Azzal a - még inkább túldramatizált - hipotézissel, hogy például az egyész világot valaki 10 perccel ezelőtt teremtette az egész fórummal és az én leveleimmel együtt, persze nem tud a tudomány sok mindent kezdeni - legfeljebb azt tudja megállapítani, hogy a világ úgy néz ki, mintha sok milliárd éves volna.

 

No de a valás ennél miért tudna többet megállapítani? Illetve miért a vallás tudna erről bármit is megállapítani? Valójában a vallások ebben az időpontban - 11 perccel a teretés után - mr jóval kevesebbet tudnak mondani a világról, mint a tudomány, hiszen a tudomány meg tudja mondani, hogy ez alatt a 11 (most már 12) perc alatt hogy mozdultak el az égitestek, az autók, hogy haladt a fény.

 

Szóval a vallás legfeljebb megállapíthatja, hogy mi volt - most már - 13 perccel ezelőtt. Igazából azt se tudja megállapítani, mert honnan is tudná? Ezt a tudomány tudja pont onnan, hogy a mostani állapotból vissza tud következtetni 13, nem, már 14 percet.

 

Szóval akkor miért is nem a tudomány az, amely erről a 15 percről tud mondani valamit?

Előzmény: gligeti (5931)