Hraskó Gábor Creative Commons License 2007.11.07 0 0 5927

"A vallás jelentős része inkább ... csak olyan kérdéseket tárgyal, amik a tudomány számára falszifikálhatatlanok. "

 

Mik ezek a kérdések? És vajon ezek miért inkább a vallás által válaszolhatók meg semmint a tudomány által? Mi teszi olyan különlegessé ezeket a kérdéseket és a vallásokat, hogy ezek csak egymással kapcsolatban lehetnek értelmezhetők? Miért nem lehet akkor, hogy csak az egyik vallás által megválaszolhatók? Vagy hogy se a vallások, se a tudomány által?

 

Válaszodnak elébevágva...

 

... mondjuk az erkölcs kérdéséről miért a vallás tud mondani valamit? Melyik? Mi alapján?

 

... volt idő, amikor az égitestek mozgásának okát a vallás magyarázta, a tudomány legfeljebb csak mérni tudta. Ma ez egyértelműen tudományos kérdés.

 

... egykor a betegségek, járványok egyértelműen a természetfelettivel voltak magyarázva, ma a tudomány területe.

 

... nem is olyan rég az élővilág kialakulásáról még mindenkinek az volt a nézete, hogy arról a vallás tud csak mondani valamit. Ma már sokkal inkább elterjedt az a nézet, hogy a tudomány az "illetékes"

 

... az utóbbi évtizedekik a tudat aztán tényleg a vallás terrénuma volt. Ma már egyre több részét magyarázza a tudomány.

 

Más...

 

A tudomány a hogyan, a vallás a miért kérdésre válaszol - mondják. Ez szómágia, vagy máskor értelmetlen kérdésfeltevés. A tudomány természetesen a miértet kérdezi: miért esik le úgy az alma? miért betegszik meg az egyik ember, és miért nem a másik? miért észlelünk a világegyetem minden részéről 4 K-es sugárzást? miért vannak a különböző földtani rétegekben másféle élőlények maradványai? Ha meg olyasmira gondolsz, hogy "mi az élet értelme?" akkor meg megint csak azt tudom kérdezni, hogy erre a - szerintem elég értelmetlen - kérdésre miért tudna a vallás (és megint: melyik) válaszolni?

 

Előzmény: gligeti (5926)