Rodostó Creative Commons License 2007.11.06 0 0 186

Szervusz Attila!

Én kérek elnézést, amiért nem néztem utána a dolognak, de azt gondoltam, az idézett szöveg átemeléssel került be a leveledbe. Na persze ez nem mentség. Nem akartam én ráharapni valami nem létező horogra. Alapvetően a "halmay" szó jelentésén, vagy eredetén töprengtem, mert azt nem tartottam túl valószínűnek (bár nem is vetem el), hogy birtoktöbbesítő "i" lenne a végén egy szónak, ami csak önmagában áll. És akkor tűnt fel az "eltűnés", ami okot adott a szövegemre. Már mindegy, ilyesmi előfordul, de bocs.

Amúgy nagyon távol áll tőlem, hogy a magyar nép, vagy a magyar nyelv eredetkutatásával foglalkozzam, nem mintha nem lennék magyar, és nem tartanám érdekesnek a dolgot, de sajnos rengeteg más érdekes dolog jobban izgat. Csak ahogy beleolvastam a topicba, sajnálni kezdtem, hogy a "kanonizált" tudomány (és ez nem pejoratív jelző, az apokrifokkal szemben mindig voltak fenntartásaim) annyi energiát se szánt a magyarság és a hunok kapcsolatának kérdésére 150 év alatt, hogy bármit nagy valószínűséggel kizárhasson ezen a téren. Hunok léteztek, tehát nyelvük is volt. A hunok egészen biztosan kapcsolatba kerültek magyarokkal (feltéve, ha nem azonos népről van szó), tehát valamiféle kölcsönhatásnak lennie kellett. Nomost, ha micimackói műveltségem nem gátolna ebben, merészen kijelenteném, hogy a hunok kapcsolatba kerültek a mongolokkal, akik pedig nem csupán érintkezésben álltak egy magas szintű, több ezer éves írásbeli civilizációval, hanem alkotó elemeivé is váltak egykor. Kizártnak tartom, hogy kínai források és az esetleg egyébként talán tényleg fellelhető lócsontok és örmény kolostorokban őrzött kódexek (persze ha vannak) összehasonlító vizsgálatából ne lehetne többet megtudni a feltételezett hun-magyar összefüggésekről. Ha ennyit nem ért meg a kanonizált tudomány képviselőinek 150 év alatt ez a kérdés, akkor ne csodálkozzanak, hogy nem mindenki tartja őket elfogultság mentes tudósoknak.

Ám én nem tartozom ezek közé sem, mert általában nem szeretek direkt rosszindulatot feltételezni olyanokról, akiket nem is ismerek.

Üdvözlettel

Laci

Ami utolsó kérdésedet illeti, a válaszomat szerintem sejted ezek alapján: fogalmam sincs. De nem is érzek elhivatottságot, hogy kiderítsem.

Előzmény: milyennincs (185)