marshal Creative Commons License 2007.11.01 0 0 272
Szaisztok!

Még az jutott eszembe, hogy létezik olyan, h közösségi szociális munkás, akinek a feladata az, hogy segítsen a közösségnek az érdekeikért való kiállásban. Szerintem hazánkban nem igazán elterjedt, de igen hasznos lehet, ha be tudunk vonni egy ilyen személyt, aki már ismer stratégiákat, de akár abban is tud segíteni, h közelebb hozza a két felet. Többféle irányzat van ebben is. alapvetően 3: közösségfejlesztés, közösségtervezés és közösségi akció. Nálunk elsősorban közösségfejlesztésre és akcióra van szükség (szerintem). Előbbi röviden abból áll, h összekovácsolja az azonos érdekű és/vagy "tulajdonságú" és/vagy azonos helyen lakó közösséget, segít nekik kiállni az érdekekért. Utóbbi a konkrét akciók tervének kidolgozásában tud segíteni. Ezek az "irányzatok" tisztán nem léteznek, keverednek (legalábbis ezt tanultam és elég logikusnak is tűnik). A közösségfejlesztő és talán az akciót segítő közösségi szoc. munkásnak is elsődleges feladata a közösség érdekeinek képviselete, de csak terelgető módon, azaz maga a közösség áll ki az érdekeiért, a közösségi szoc.munkás csak segít.

Egy igen jelentős alakja volt a közösségi szociális munkának Saul Alinsky. Magyarországon több könyve is megjelent. Ő eléggé radikális és fondorlatos terveket készített és hajtott végre, amik a segítségünkre lehetnek. A "radikális" itt NEM lincselést vagy fizkai agressziót jelent! Meg kéne szerezni a könyveit, átböngészni hátha találunk használható dolgot. Megpróbálom megszerezni Alinsky könyveit, mert még jól jöhetnek (akár csak saját használatra is)!
Pl. egyik könyvéről itt olvashatsz.

Ő mondta többek között azt is, hogy

"Minden gyökeres változást megelőz egy passzív, egyet nem értő, de nem kihívó beállítottság az emberek részéről. Reménytelenül sikertelennek, megvertnek, elveszettnek kell érezniük magukat, hogy el legyenek szánva: szakítanak a múlttal és szerencsét próbálnak a jövővel."

Alinky életéről pedig itt olvashattok.

Közösségfejlesztésről emitt találtok információt.