Üdv!
Én is egyedi nagy gépek gyártásánál dolgoztam 15 évig, ezért van némi fogalmam a dolgokról.
Ne felejtsd el a következőt:
Egy 424-es gyártása: újragyártás, még ha a dokumentáció hiányos is lenne. Itt innovációs költségek igen csekélyek
A költségek amit írtam puszta rezsiköltségek,a gyártás költségei. Egy kazánostól tudom, hogy vagy tíz éve egy lángcsöves stabil nagykazán Kínából rendelve durván 100 MFt. Ez olyan mozdony méretű, ettől nem sokban különbözik a mozdonykazán.
Egy projektnél a végszámla töredéke a bekerülési költség. Lásd a 4-es metró. Évek óta létezik egy szervezet, irodával, magas fizetésű vezetőkkel, cége kocsival, mobillal + reprezentációs (repi, céges buli, csúszópénzek, jutalmak, külföldi "szakmai kirándulások stb. stb.) és az első kapavágásig már milliárdok mentek el. (Persze a pénz jórészét nem ők költötték el, de végül is mindegy.)
Én nem azt mondtam, hogy ennyiből legyártható, hanem ennyiből legyártható lenne baráti áron úgy, hogy a gyártó nem fizetne rá.
Múltkor írtam, hogy egy alkalrész legyártása nekünk mennyibe került és más cégtől mennyiért vettük volna.
Szerintem ez a vita teljesen értelmetlen.