Kara-Indas Creative Commons License 2007.10.31 0 0 4410

Varga Géza (Rovó, Tiszteletes) "bölcs" gondolatai egy Schwechatnál talált avar gyűrű keresztmotívuma kapcsán:

 

"... az Éden - egy központi forrásból négy irányba tartó - szent folyóit (a Halüszt, az Araxészt, a Tigrist s az Eufráteszt) ábrázolja. Ezeket az Ószövetség is említi egy korábbi irodalmi hagyatékból a Szentírásba emelt szövegrészletében. Ez az ismeretlen korábbi forrás egy kőkori eredetű (szóbeli és írásos) pogány emlékezetre támaszkodott. Ennek korát abból becsülhetjük meg, hogy a 2. ábrán látható jelet a világ szinte valamennyi táján ismerik Eurázsiában és Amerikában is - s ez csak a szétköltöző népek egykori (kb. 50 000 évvel ezelőtti) közös őshazájával és azonos őskultúrájával (ősvallásával és jelhasználatával) magyarázható."

 

 

Nem semmi következtetés két egymást keresztező vonalból, melyet akár egy iskolás gyerek matematikafüzetének összeadásjeléből is levonhatott volna. Kérdéses persze, az ilyen agymenéseknek van-e valami értelmes célja, vagy a szerző bizonyos témákat továbbra is csupán le szeretne járatni a nagyközönség előtt...

 

Egy kereszt alakú jel önmagában sokféle dolgot jelenthet, esetünkben inkább isteniséget, ezen keresztül uralkodói rangot, vagy pedig a keresztény vallásosságra is utalhat. A nyugatabbra élt hun-avarok római keresztény hitre történő áttérése közismert.