Barátocska :) Creative Commons License 2007.10.29 0 0 20
(Vigyázat, abszurd!!!:)

FELHŐK

Már az általános iskolákban is tanítják, hogy milyen fajta felhők vannak. Az általam alapított Különleges Iskolában viszont kiemelt szerepet kap a Felhőtan. Felhők szerkezete, színe, fajtái és minden amit a felhőkről tudni kell, még a szemcséket is meg kell tanulni.
A legelterjedtebb felhő a cirrus. Egyesek a cirrus felhőt következetesen hitelkártyának nézik, és e szerint is cselekednek. Ezek után nem csoda, ha tönkremennek a bankautomaták, melyek nem bírják sem a nedvességet sem a hideget.
A cirrus felhők halmazállapota leginkább a vattára hasonlít, mert teljesen úgy néz ki mint egy vatta, és nem hiszem, hogy a halmazállapota más lenne. Hiszen: 1.nem lehet kőkemény, mert akkor a repülőgépek orrára csákányt kéne csavarozni. 2. Folyékony sem lehet mert akkor rögtön lefolyna. 3. Gáz halmazállapotú sem lehet - hogy miért, azt a következő képlet bizonyítja: e=mc2
A felhők másik nagyon elterjedt képviselője az ún. markáns felhő. Ezek alkotják a markáns felhőrétegeket, okozzák a markáns hideg és melegfrontokat meg a markáns éghajlatváltozást is. A markáns felhők felismerhetők markáns arcvonásaikról, és egy hegy tetejéről.
Az égen azért van még másfajta felhő is:
gomolyfelhő - ne tévesszük össze a komolyfelhővel, amely nem létezik,
bárányfelhő - nagyon ritka képződmény. Eső után alakulhat ki, mikor a nagyon sok bárány lelegeli a vizes füvet és felpuffad, majd a levegőbe emelkedik. Ez még nem eredményezné bárányfelhő kialakulását, de ha a bárányok oldala véletlenül be van kenve csirizzel, akkor a bárányok a levegőben is együttmaradnak és felhőt alkotnak,
- viharfelhő - ezek általában gyülekezni szoktak, aztán a felhőrendőrség szétoszlatja őket
- legális viharfelhő - ha a viharfelhők előzőleg beszerezték az engedélyt, szabadon gyülekezhetnek, és abból mindig vihar lesz.
- atomfelhő - ez a fajta felhő nagyon veszélyes, mert atomokból áll, több milliárd atomból, melyek közül egyetlen egy is elég ahhoz, hogy keringjen. Igaz, hogy a többi felhő is atomokból áll, de azokat nem hívják atomfelhőnek.
A főbb felhőfélék megismerése után a tanuló lehetőséget kap arra, hogy alapfokú felhő-vizsgát tegyen. Ez a következőképpen zajlik le:
Egy Pionír helikopter felviszi a vizsgázót 1OOO méter magasra, és ott a vizsgáztató kidobja. A feladat: tíz percig kell úszni a széllel, majd gomoly alakzatot felvenni. Ezután el lehet vonulni, vagy jeles osztályzat reményében meg lehet próbálni esőt csöpögtetni . Ez viszont nagyon nehéz, eddig még csak 3 tanulónak sikerült, és azok is cirrus felhők voltak.
Figyelem! Tanfolyam indul kezdő felhőknek és vihartölcséreknek. Ára: 1OOO ft. További részletek a @felho.micsodabaromsag.hu web címen.
Ne mulassza el ezt a páratlan lehetőséget!

(Varga Máté, 1996)