Steffi21 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 13674
Kirúzsozva, festett körmökkel kezdte karrierjét Agassi
2007. 10. 25. 19.37
andreagassi.jpg

Andre Agassi minden idők egyik legsikeresebb teniszezője, nyolcszor nyert Grand Slam-tornát, és Rod Laver mellett ő az egyetlen játékos, akinek sikerült az „open era” alatt megnyerni mind a négy nagy versenyt, azaz a francia, az angol, az amerikai és az ausztrál nyílt bajnokságot.

Minden kétséget kizáróan zseniről van szó, azonban a zsenik nem egyszer furcsán viselkednek, lázadoznak és ez alól nem jelentett kivételt az amerikai legenda sem, aki 2006-ban fejezte be profi pályafutását.

Andre Kirk Agassi Las Vegasban látta meg a napvilágot, és családjától nem állt távol az élsport: örmény származású, iráni édesapja az 1948-as és az 1952-es olimpián bokszolóként képviselte Iránt. A papa ezután az Egyesült Államokba emigrált, és ekkor fogalmazódott meg benne a vágy, hogy valamelyik fia egyszer majd megnyeri mind a négy Grand Slam tornát.
Ennek érdekében például teniszlabdákat akasztott a kis Andre ágya fölé, ezzel is fejlesztve képességeit. A kis Agassi ötévesen már olyan sztárokkal gyakorolhatott, mint Jimmy Connors és Roscoe Tanner.

Agassit 14 évesen édesapja beíratta egy floridai teniszakadémiára, ahol látva zsenialitását ingyen vállalták a felkészítését. A játékos azonban nem volt boldog, lázadozni kezdett, sört ivott, dobálta az ütőjét és fura frizurát vágatott, sőt apja bosszantására egy tenisztornán a lázadás pikáns formáját választotta: feltépett nadrággal, kilakkozott körmökkel és rózsaszínre rúzsozott szájjal lépett pályára. Az akadémiáról végül elküldték, és arra a kérdésre, mit is akar tulajdonképpen azt felelte, elmenni onnan, és profi teniszezővé válni.
Nos, mint ismeretes, ez sikerült neki, 17 ATP Masters Series tornát nyert, és provokatív természete ellenére is imádták. Utolsó mérkőzésén nyolc percen keresztül állva tapsolták, ő maga pedig a könnyeivel küzdve tette le végleg a teniszütőt.