Törölt nick Creative Commons License 2007.10.28 0 0 2088

Annyira olcsó és könnyen, gyorsan használható MP3 lejátszók vannak, nem hiszem, hogy ma érdemes lenne egy gyors digitális csatlakozással nem rendelkező készüléket, vagyis egy régi MD-t hordozható zenelejátszónak rendszeresíteni.

 

Szerintem az MD ma elsősorban a felvételi minőségével emelkedik ki a hordozható személyi audio készülékek mezőnyéből, de toronymagasan. Mint jó minőségű felvételkészítő eszköz képviseli a legnagyobb értéket egy olyan ember számára, akinek nincsenek eleve MD felvételei, műsoros lemezei, amiket hallgatni szeretne.

 

Ha meg is oldod az átjátszást a hordozható MD felvevő optikai bemenetén keresztül CD-ről, azt a mai gyors USB-s készülékek világában nagyon szokatlannak, kényelmetlennek fogod találni, hogy egy órányi felvétel átjátszása egy óráig tart.

 

MP3 lejátszó helyettesítésére tehát semmiképpen nem ajánlanám az MD felvevőt, de saját felvételek készítésére feltétlenül. Annyi megörökítésre méltó hangélmény és hangzó érték vesz körül bennünket: beszélgetések, műsorok, idős (vagy fiatal) emberek csak elbeszélésben létező tapasztalatai, tudása, melyek örökre elszállnak, ha valaki meg nem örökíti azokat. Szerintem az MD ilyen alkalmazásban nyújthat legtöbbet tulajdonosának és az utókornak. Ehhez persze szükség van egy (vagy több) jó mikrofonra, szerencsére az MD-hez elég nagy választékban találhatók ilyenek, a profi mikrofonok árának töredékéért.

 

Saját felvételeidet egy analóg dróton átjátszva is jobb minőséget kapsz, mint legtöbb más eszközzel, és ha tényleg értékes felvételeket készítesz, akkor vagy vehetsz, vagy kölcsönkérhetsz egy olyan készüléket (MZ-RH1), amivel veszteségmentesen átteheted a felvételeidet MD lemezről PC-re.

Előzmény: Phnx (2087)