nj Creative Commons License 2007.10.27 0 0 2511

Vegyük a sioux-cheyenne-arapaho törzsszövetséget (utóbbiakból az északi és a déli ágat is). Ők ellenségei voltak minden olyan törzsnek, amelyeknek a vadászterületei az övékkel határosak voltak. (A vadászterület kb.: Kelet-Montana, -Wyoming, - Colorado ill. a Dakoták, Nyugat-Minnesota, -Iowa, -Nebraska, -Kansas.)

 

Ezek a törzsek (az óramutató járásával megegyezően): ojibwa, arikara/mandan/hidatsa, ponca, pawnee, omaha/oto/kansa, ute, shoshone, crow, blackfeet, flathead, gros ventres, assiniboine, préri cree.

 

Délen a comanche és kiowa törzsekkel a 19. sz. elejéig voltak nézetletérések (leginkább azért, mert a kiowákat eredetileg a Black Hills vidékéről szorították le délre), de azután ezek rendeződtek.

 

A másik "problémás" csoportosulás a blackfeet volt, a lakotákon kívül ők ellenségei voltak a crow-nez perce, a flathead, az assiniboine törzseknek is.

Ha jól tuom, létezett egy shoshone - crow, egy ute - comanche (ebben nem vagyok biztos, de a comanche-szakértők majd megerősítik vagy megcáfolják), egy pawnee - kiowa/comanche ellentét is.

 

Előzmény: sonomilanista (2505)