Galfi Gergo Creative Commons License 2007.10.25 0 0 1051

Időgép téma:

 

- Triviálisan konstruálható olyan téridő, amelyben van időutazás, és nincs benne egy fia szingularitás sem: fogom a Minkowski-teret, és feltekerem az időkoordináta mentén. Ez egy teljesen barátságos geometria, a vákumbeli Einstein-egyenletek igazak rá,  az időszerű görbék a végtelenbe kiterjeszthetők, tehát szingularitás sincs. De vannak benne zárt időszerű vonalak, tehát időgép. Ez fenti példa jól mutatja, hogy milyenek a jelenlegi időgép modellek: általában feltételezik valamilyen "Isten által adott"  speciális téridő-szerkezet meglétét. Arra viszont semmi sem utal, hogy az általunk lakott téridő ilyen lenne.

-  Az időgéppel az a gond, hogy készíteni nemigen lehet, ha úgy tetszik definíció szerint sem. Amikor ugyanis azt mondom, hogy időgépet csinálok, teszek valamit, aminek következtében létrejön az időgép. Csakhogy az időgép értelemszerűen sérti az okság elvét, tehát (legalább is egy környezetében) érvényüket vesztik az olyan kijelentések, mint az "aminek következtében".

- Kicsit matematikusabban megfogalmazva az előzőeket: szeretjük feltételezni azt, hogy a téridő olyan, hogy ha valamely időpontban (precízen: egy térszerű hipersíkon) megadjuk a téridő és az anyageloszlást leíró adatokat, akkor az meghatározza egyértelműen a téridő teljes geometriáját. Ezeket a téridőket hívjuk globálisan hiperbolikus téridőnek. Magyarul, egy adott pillanatban elvégzett cselekménnyel tudom befolyásolni a világ bizonyos későbbi eseményeit. No most, az ilyen, globálisan hiperbolikus téridőkben nincs zárt időszerű vonal, tehát nincs időgép sem.

- Amúgy meg kéretik figyelembe venni, hogy az időgép sértené a második főtt ételt, ami azért - az én szubjektív megítélésem szerint - a legalapvetőbb fizikai törvény.