>>>most az oslakosokrol(natives) beszelunk ugye?
>>>miert fontos hogy atteritsem oket?
>>>en ki szoktam azt a pár száz embert irtani..
Nem.
Ha elfoglalsz területet az inkáktól, Huronoktól (milyen EU2-vel játszol?), akkor lesz egy tartományod mondjuk inka kultúrával, és pogány vallással.
- Mivel ilyen kultúra nem szerepel az országod kultúrái között, ezért nem kapod meg a teljes adót a provinciából (-30% büntetés)
- mivel ilyen vallás nem szerepel az országod kultúrái között*, ezért kapsz még egy büntetést az adóra (újabb -30%)
- mivel a vallások közt a pogányt nem tudod tolerálni, a terület gyakran fog lázongani.
Így lesz egy terület, ami alig adózik (-60%), sokat lázadozik.
Ha kiküldesz egy misszionáriust, és megtéríted az indiánokat, akkor ez a hátrány (-30%, és több lázadás a vallás miatt) elmúlik.
Ráadásul a pogány vallásúak sikeres térítés után átveszik a hódító kultúráját.
Egy sikeres indián térítéssel tehát megszünteted a lázadozást, a vallás és a kultúra miatti büntetést, és lesz egy katolikus, spanyol kultúrájú provinciád.
Ha van rá normális esély (50% felett, és nem drága) akkor megéri téríteni. Elméletileg Európában is megérné téríteni (még akkor is, ha nem vált kultúrát, csak vallást), de gyakorlatban már olyan népesek a tartományok, hogy sokszor megfizethetetlen a dolog.
Spanyolként egy németalföldi protestáns tartományt akartam megtéríteni, valami 1000 dukátba került volna, 22% eséllyel. Kösz, de kösz nem.
Szóval:
- pogány provinciáknál amint lehet téríts
- kis lélekszámú provinciáknál érdemes, ha van rá normális esély
- a nagy sajnos marad olyan, amilyen...
*rákattintasz a pajzsra, és a királyod neve alatt 'cultures' címszó alatt fel lesz sorolva az országod kultúrája.
Pont a több kultúra miatt lesz könnyebben játszható néhány ország.
Pl. amíg a spanyolok teljes adót szedhetnek spanyolországban és olaszországban (kasztíliai, baszk, katalán és olasz kultúra), addig a franciák által leigázott olasz területek sosem lesznek teljesen hatékonyak (csak francia kultúra)
Általános irányelvként elmondható, hogy olyan tartományt aminek a vallása/kultúrája nem egyezik, nem nagyon érdemes elfoglalni (kivéve ha könnyen téríthető, ld. indiánok)
Natives:
szerintem a békés őslakosokat (aggressiveness kisebb mint 3-4) érdemes nem kiírtani, mert
- ha 9 telepest sikeresen elküldtél, növelik a város lélekszámát (pl. indonéziában van olyan, hogy ha megjön a 9. telepes - 900 lakos - lesz egy 10900 fős városod, ha élnek a helyiek)
- nem kell 10. telepest küldeni :D
>>>a shipyardot a manufaktúrák között találom?
Ahol hajót kell építeni van egy olyan gomb, hogy 'build shipyard'.
Nem csak a telepes miatt érdemes megépíteni, ugyanis abban a kikötőben 10Xesére növeli a hajóépítési kapacitást.
Mondjuk elég borsos az ára, de 1 db még a spanyoloknak is elég.
>>>mugy te honnan vágsz ilyen pontosan mindent?:) van kézikönyved?
Vannak jófajta segítségek angol nyelven.
http://forum.paradoxplaza.com/forum/forumdisplay.php?f=64
http://www.paradoxian.org/eu2wiki/index.php/Main_Page
>>>te mien beallitasok mellett kormanyoznád Spanyolhont vagy Portugáliát?
Erre szerintem nem én vagyok az alkalmas, ugyanis csak most jöttem rá, hogy feleslegesen erőltettem sok mindent.
De azért:
plutocracy-aristocracy:
Szerintem érdemes plutocracy felé húzni. Az olcsóbb hajók, hatékonyabb kereskedelem/termelés jól jön, és ha nem nagyon akarsz európában háborúzni (és itt kedvező békéket kötni), akkor nem számít a rosszabb diplomácia/drágább lovasság.
(Egy a kontinensen hódító hatalomnak mondjuk jó az aristocracy amíg hatékony a lovasság - kábé 1500)
centralization:
Egyértelműen centralization felé. Több adóbevétel, olcsóbb fejlesztés, több termelés, kicsit hamarabb háborús kifulladás. Megéri.
innovative-narrowminded:
Egy kolonizáló spanyolország esetén én narrowminded lennék, mert kellenek a telepesek meg a térítők.
Ráadásként olcsóbb a stabilitás.
free trade - innovative:
Ezt szeretem nagyjából középen tartani (4-5-6). Eleinte kicsit free trade felé, hogy legyen elég kereskedőm illetve telepesem, később meg kicsit mercantilism felé, hogy lehessen büntetlenül visszautasítani kereskedelmi egyezményt.
Amíg aktívan kolonizálsz szerintem inkább free trade felé legyen a csúszka.
defensive - offensive:
Eleinte offensive a nyerő, később defensive. Ízlés kérdése (def: gyorsabb ostrom. off: nagyobb esély nyílt csatában)
naval - land:
Ez kemény dió. Spanyolok esetén érdemes középen tartani (konkrétan középről balra egy), Portugálok esetén full naval...
(a portugálokra a naval hátránya - kevesebb katona, drágább katona, rosszabb termelés - nem nagyon hat, mert egyébként is esélytelenek szárazföldön, a spanyolokat ez érintheti rosszul, mert nagy szárazföldi seregük, meg gazdak európai tartományaik vannak.)
quantity - quality:
portugálnál egyértelműen quality (úgyis alig tud toborozni), spanyoloknál preferencia kérdése. Én jobban szeretem a csúszkát a jobb oldalon látni.
free subj - serfdom:
Eleinte free subjects, aztán ahogy nő a birodalom, lehet középre állítani (hogy csökkentsük a stabilitás költségeit)