halkergető Creative Commons License 2007.10.21 0 0 12726

Szia Vajk!

Valami olyan elvi-elméleti rémképek lengedeznek a szemem előtt a kb. 45 évvel ezelőtti tanulmányaimból, hogy:

a./ a csillag kapcsoláskor a tekercsek egyik végéhez az egy-egy fázispont van kapcsolva, míg a másik végük össze van kötve, és a 0 ponthoz kapcsolódik.

b./ a delta kapcsoláskor pedig a tekercsek egymással sorbakötve egy zárt képletes háromszöget alkotnak, ahol is az egyes fázisok a a tekercsek egymáshoz csatlakozó végpontjaihoz vannak kapcsolva.

Nomármost, a hálózatban a fázis-0 közötti feszültség 220 V, vagyis a csillag kapcsoláskor egy adott tekercsen a 220 V kergeti át az aramot, amely a motor működéséhez szükséges mágneses erőteret hozza létre.

A hálózatban a fázis-fázis közötti fesz. különbség 380 V, így a delta kapcsoláskor egy adott tekercsen ez a fesz. hajtja az áramot, amely...

Nekem úgy rémlik, a nagyobb áram nagyobb erőteret kelt, tehát a motor ez esetben nagyobb teljesítményt produkál.

De a legkomolyabban nem kell a fenti "tudásomat" komolyan venni, mert azóta sem foglalkoztam ilyen elméleti kérdésekkel.

Praktice pedig azt tudtam, hogy a 6 pólust vagy vízszintesen, vagy függőlegesen kell összekötni, de azt már nem, hogy melyik a csillag és melyik a delta üzemód 

Így aztán - ha már arra kerül a sor - legjobb lesz, ha áthívom egy villanyász ismerősömet, hogy kösse be a motort.

Ehhez először kell szereznem egy csillag-delta kapcsolót, aztán jöhet a szaki.

Egyelőre még a felső és alsó kerék párhuzamba, meg merőlegesbe állítása lesz a következő feladat, majd utána válik esedékessé a villanyos szerelgetés.

Köszönettel fogadnék e művelethez hasznaos tanácsokat, akár Tőled, akár mástól is.

Szivélyes üdv.!

hk

Előzmény: halaloszto (12720)