Zottjoghurt Creative Commons License 2007.10.07 0 0 261


Mindenki kiválaszthatja a kedvenc színét!


A nátrium-klorid-oldatot grafit elektródok mellett elektrolizálva a katódon
hidrogéngáz és nátrium-hidroxid keletkezik, az anódon klórgáz fejlodik.

 

Az anód és katódfolyamatot összefoglaló bruttó reakció:
2Na+ + 2Cl- + 2H+ +2OH- = 2Na+ +2OH- + Cl2 + H2


A SPA-ban nagy eséllyel mindkét elektród vas, amit a klórgáz megtámad, így vasklorid keletkezik, miközben lassan kopik az elektróda.

 

vas(II)-klorid

Zöldessárga, elfolyósodó vegyület, FeCl2; Létezik kristályvizes formában is: FeCl2.2H2O (zöld, monoklin) és FeCl2.4H2O (kékeszöld, monoklin elfolyósodó). A vízmentes vas(II)-klorid előállítható száraz hidrogén-klorid gázt áramoltatva a hevített fém felett; a kristályvizes formák pedig híg sósav alkalmazásával, vagy vízzel átkristályosítva. Klór hatására vas(III)-kloriddá alakul.

 

vas(III)-klorid (FeCl3)

Feketésbarna, szilárd anyag, FeCl3; Létezik hexahidrát formában (FeCl3.6H2O), amely egy barnássárga, elfolyósodó, kristályos anyag. A vas(III)-kloridot úgy állítják elő, hogy a klórgázt vashuzalon vagy acélgyapoton vezetik át. A folyamat kezdetben izzással jár és a vas(III)-klorid szublimál majdnem fekete szivárványszínű pelyhekként. A vegyület nedves levegőn gyorsan hidrolizál. Oldatban részlegesen hidrolizál, a hidrolízis visszaszorítható sósav hozzáadásával.


Esetünkben vas(III)-klorid keletkezik a klórgáz hatására. Ez adja a fekete színű csapadékot.


A vas(III)-klorid egy része biztosan reagál a keletkező nátrium-hidroxiddal, mellette újra konyhasó keletkezik: FeCl3 + 3 NaOH = Fe(OH)3 + 3 NaCl

 

A vas(III)-klorid (FeCl3)-oldatból a nátrium-hidroxid barnásvörös színű csapadék alakjában választja le a vas(III)-hidroxidot  Fe(OH)3.


Az, hogy mikor milyen árnyalatú lesz a víz, gyakorlatilag a véletlenen múlik. Lényegében sosem lesz egyforma színű. Az elektróda kopik, az elektrolízis erőssége folyamatosan csökken, a hozzáadott só mennyisége nem egyforma, a víz minősége különbözik, mindenki más mennyiségű/minőségű izzadságot enged ki magából fél órányi 38 fokos lábfürdőben. stb. stb.

 

A színárnyalatot az döntheti el, hogy mennyi szabad klór távozik buborékként a vízből, és mennyi reagál a vaselektróddal, illetve az így keletkező vasklorid a nátrium-hidroxiddal.

 

Az egész SPA katyvasz parasztvakítás a köbön. (Vegyetek inkább Macskagalvanizálót! Saját találmány.)


kép: opálosodott vízminta vashidroxid Fe(OH)3 csapadék kiválással.

 

Beraktam ide is #48:  A lábfürdő színe és visszája

Előzmény: üveges (260)