_Mono_ Creative Commons License 2007.10.06 0 0 867
Szia!

Kicsit hanyagoltam mostanában a fórumot, sajna nem sok időm van mostanság :(
Úgy néz ki, döntöttem. Nem biztos, hogy a legjobban, de elég sok szubjektív oka van egy kazán vásárlásnak. Érdeklődtem személyesen is fűtésszerelőktől, vegyes tüzelésű kazánt használó ismerőseimtől, illetve természetesen itt a fórumban is.
Mindennek van előnye, hátránya, valamint természetesen anyagi vonzata, illetve néhány olyan körülmény, mely akár nagyban befolyásolhatja az adott kazán működését.

A voksom végülis egy 47kW-os Demrad öntöttvas kazánnál tettem le. A lemez kazánokkal szemben megvan az előnye/hátránya, ezek ebben a topikban szerintem már régóta olvashatók, most erre nem térnék ki.

Fontos tényező volt még az elérhetőség is, szemezgettem a Badigó-féle kazánnal is, messze vannak, szállítását nem tartottam egyszerű dolognak.
Faelgázosítós kazán terén eléggé vegyesek a vélemények, azok körében is, akik használják. Szereti a relative nagyon száraz fát (melyik nem?), emellett háztartási hulladékot tüzelni vele nem túl szerencsés. Itt persze nem az ásványvizes flakonra és a hungarocell csomagolóanyagokra gondolok, de kertes ház körül sokszor előfordul eltüzelhető dolog, melyeket nem tennék bele elgázosítós kazánba, egész egyszerűen félteném a kazánt.

Szemezgettem még a Calor kazánokkal is. Bálás tüzelés nálam nem nagyon jöhet szóba. Emellett - lehet, hogy nagyon rosszul látom - de saját eszem alapján a következőt látom: a Calor kazán relative nagy tűztere miatt a tűz "felülete" is nagy. Ha nagy felületen akarok tüzelni, akkor időnként össze kell kotornom az égő anyagokat a hatékony tűz megtartása miatt (akár egy kerti tűzrakó helyen). Ha már kezd leégni a tűz, össze kell piszkálni, hogy a "szétszakadt" égő részek ne aludjanak ki hamar. Valahogy tehát úgy érzem, kazánok tekintetében szerencsésebb, ha a tűz relative kis alapterületen ég, alatta vagy felette pedig fel lehet halmozni a tüzelőanyagot.

Olvastam itt (is) néhány hasznos tanácsot, hogy mit és hogyan érdemes csinálni a kazánnal szezon végén, hogy jobb kondícióban maradjon, eddig a kb. 20 éves lemezkazánnal sosem csináltunk ilyesmit, most adta meg magát. Ha ez az öntöttvas is kibírja 20 évig, szerintem addigra kiszolgál majd minket.

Ami még szimpatikus volt vele kapcsolatban (persze lehet, hogy több gyártó is csinál ilyet, sőt, akár házilag is megoldható) a hőszigetelt burkolat.

Hát, egyelőre ennyi, ha kérdésetek lenne, igyekszem válaszolni, természetesen a kazánról teszek majd fel képeket, amint üzembe lesz helyezve (kb. két hét múlva).

Mono
Előzmény: seraf71 (859)