Dinamo Zagreb Creative Commons License 2007.10.05 0 0 128

Tegnap megtörtént a csoda, a Dinamo Zagreb újra a Európában!

2004 óta vártunk erre a pillanatra, akkor szerepelt utoljára a csapat az UEFA kupában.

A 2005-2006-os szezon kimaradt mivel a csapat nem ért el még a horvát bajnokságban sem kupaindulást érő helyezést.

A következő évben már merész álmokat szövögetett a csapat és a vezetése, mely alaposan megerősítette a keretet, és a bajnokság megnyerése után

Izgatottan vártuk a sorsolást a BL-re ahol hamar kiderült fortuna ismét nincs velünk, az Arsenal az ellenfél az eredmény 0-3 és 1-2.

Az UEFA sorsolásnál újra reménykedtünk, és az Auxerre nem is tűnt verhetetlennek, mégis vereség otthon és idegenben is 1-2 és 1-3.

Ebben az idényben miután a bajnokságot toronymagasan megnyertük következett az idei BL szezon, ahol már az első körben érdekeltek voltunk.

Egy azeri csapatot kaptunk és nagy döbbenetünkre odakint 1-1-es döntetlen, amire otthon egy kínkeserves 1-1-el válaszoltunk és a hosszabításban találtunk egy gólt majd egy újabbat, jöhetett a második kör a szlovén Domzale ellen.

Itt már nem volt kegyelem 2-1-re nyertünk idegenben, otthon pedig 3-1-re annak a tudatában, hogy az utolsó lépés a Werder Bremen ellen jön majd el.

Idegenben kezdtünk, nem is akárhogyan, a félidőben 0-1 nekünk és kimaradt még két százas ziccer, aztán a második félidőben egy csúnya védelmi hiba és egy bombagól 2-1-es vereséget okozott.

A visszavágóra bizakodva utaztunk, egy 1-0 is BL-t ért volna, de Terje Hauge a norvég játékvezető hamar elintézett minket egy vicc 11-essel, innetől kezdve már átcsaptunk rohanásba, és a vége 2-3 a Brémának.

Az UEFA új reményt adott, a Rennes a Braga a Palermo és Ajax 4-esből kaphattunk ellenfelet, mi persze az Ajax-ot kaptuk.

Mindig a balszerencse harsogtuk a Pistivel, de a bizalom töretlen, hiszünk a csapatunk erejében.

Újabb út Zágrábba, és a mérkőzést egy szóval lehet jellemezni, csalódás.

A csapat túlságosan a ne kapjunk gólt elvén játszott, aminek eredménye egy kapitális védelmi hiba után 0-1.

Pisti a hazafelé úton már arról beszél, hogy Európa kapuja újra bezárult elöttünk, de én továbbra is bizalommal vagyok a csapat iránt, idegenben mintha mindig jobban játszana a csapat, és a 0-1 jobb a 0-0-nál, mert nem lehet beállni bekkelni támadni kell.

És eljött a tegnapi nap, reggel egy sms-ben már bíztatom a Pistit, hogy ma megtörténhet a csoda, bár a nemzetközi szinten ismeretlen Mandzukic-Tadic csatárkettőssel nem sokan reménykedhettünk a csodában.

És eljött a 19 óra 30 perc, már az első percben látszik, nem ijedtek meg a fiatalok, a 13. percben Tadic a kapufára fejel egy beadást, nincs szerencsénk.

A 28. percben Mandzukicot szabálytalanul szerelik a 16-oson belül, és az angol játékvezető rezzenéstelen arccal megadja a 11-est.

Modric magabiztosan értékesíti 0-1, megvan az egyenlítés.

Továbbra is támadásban maradunk de a szünetig nincs változás.

A második félidőre is önbizalommal telve érkezik ki a csapat, de a 10. és 35. perc között óriási nyomás nehezedik a kapunkra, Koch azonban mindent fog, és bár a fiúk fáradni látszanak az Ajax sem tűnik acélosnak.

Az utolsó 10 percre megélénkülünk és az utolsó percben Modric lövését kell védenie a kapusnak, de ekkor már Stam is nehezen kap levegőt, jöhet a hosszabítás.

Ahol támadunk, hihetlen, de új erőre kap a csapat, és egy beadás után Drpic centikkel a kapu mellé fejel majd…

97.percben Mikic elmegy a jobb oldalon bead és Mario Mandzukic gyönyörű mozdulattal fejel a hálóba 0-2, ezt már nem lehet fokozni a horvát szpíker üvölt úgy mint anno Knézy a Grasshoppers-Ferencváros meccsen, Pisti sms-t ír, hogy ott vagyunk, de még nincs vége.

99. perc Guela bead balról Mandzukic lekezeli a labdát a 16-oson belül, és egy védő lába között a hálóba lövi a labdát 0-3.

Elszabadul a pokol, a szpíker az UEFA kupát ünnepli, majd a kamera az 1500 horvát szurkolót mutatja amint félmeztelenül ugrál és egy váltás után a szinte teljesen üres Arénát mutatja, ahol már csak egy csapat van, a DINAMO ZAGREB.

Az utolsó 20 percben ugyan kapunk két gólt, de ezzel már senki nem foglalkozik, a játékvezető lefújja a mérközést, UEFA kupa!

Hihetetlen, a hazai 0-1 után idegenben jutottunk tovább.

Nézzük a neveket Stam, Heitinga, Gabri, Huntelaar, Rommedahl és a másik oldalon Drpic, Pokrivac, Vukojevic, Mandzukic, Modric.

És tegnap a mieink voltak a hősök, jöhet a sorsolás kedden.