A lényege annyi , hogy az akváriumot meg kell furatni...alul vagy oldalt azt te döntöd el. nekem alul van. ide kerül egy lefolyó, amit karmantyukkal beragasztasz, pl. 32-es pvc csövet, és a hozzá való karmatyut..
én a furás hive vagyok, az a legbiztosábosabb, áramszünet után is folytatódik a keringés. de átemelőnél meg ha levegőt kap az gáz.
alulra kerül egy szürőakvárium, ennek rengeteg előnye van. felül nem változik a vizszint a párolgás miatt, csak alul. igy nem lesz vizkőcsik meg ilyesmi.
alulra a szürőakváriumba üveglapokkal elválasztott fakkok kerülnek, ezekkel a viz utját tudod szabályozni, a különböző szürőanyagokon(ha teszel) milyen uton haladjon a viz. a legutolsó kamra a felnyomópumpáé, ez juttatja vissza a vizet az akváriumba, ez a keringtető.
a lefolyóra miatt a felszini vized nem lesz poros meg filmes réteges, mert azt szedi le a lefolyód.
az alsó tartályba helyezheted el a porlasztót, aminek az az előnye, hogy a többszörü vizbuktatás után már szinte semmi buborék nem jut vissza az akváriumba felülre, igy nem rontja a látványt..
tudsz tenni bele perlonos előszürést, ami egy közönséges perlonvatta pl. egy müanyagkosárban, amire a közvetlen leérkező viz kerül. ezt a kis marék vattát pár napona kicseréled, igy lényegében kivetted a koszt, az nem bomlik, nem alakul nintráttá, meg nem rohad benne.
egyeüli hátránya, már ha lehet ezt annak nevezni, hogy a párolgást pótolnod kell, de édesvizinél ez nem annyira problémás..
és a legfőbb előnye hosszutávon, hogy ha idővel ki akarsz probálni egy tengeri akváriumot, akkor nem kell hurcolászni üvegeshez, mert már minden adott lesz, csak pár dolgot kell még megvenned hozzá.