Libera nos, Domine! Creative Commons License 2007.10.03 0 0 42
Cukrozott ősfák!

Megérkezett az első cukorszállítmány az ősfák konzerválásához
2007. október 3. 07:35

Kedden megérkezett Miskolcra, a cukorgyáraktól és magánszemélyektől származó, több mint 15 tonna cukor. A bükkábrányi ciprusok konzerválásához legalább 40 tonna cukor kell

Cukorgyárak és magánszemélyek siettek jelentős cukoradományokkal a miskolci Herman Ottó Múzeum segítségére, hogy a szakemberek megkezdhessék a Bükkábrány határában fellelt, mintegy 8 millió éves mocsári ciprusok konzerválását. A cukorszállítmányok kedden érkeztek meg Miskolcra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei múzeum szeptemberben tette közzé felhívását: támogatókat keres azon - időközben világhírűvé vált - fák megmentéséhez, amelyeket ez év közepén találtak meg a Mátrai Erőmű bükkábrányi külszíni lignitbányájában. Egy nemzetközi konferencián a szakemberek a közelmúltban arra a következtetésre jutottak: a fák megmentése, konzerválása cukros oldattal megoldódható. Ennek mintegy 56 millió forintos költségét azonban a múzeum saját erőből nem tudta előteremteni, ezért keresett támogatókat.

Kedden két magyarországi cukorgyárból, a szerencsiből és a kaposváriból, valamint magánszemélyektől érkezett több mint 15 tonna cukor Miskolcra. A tervek szerint acéltartályokban, cukoroldatban áztatják 3-4 éven át az ősfákat, ezzel megerősítik szerkezetüket, majd föld alatti kiállítócsarnokban helyezik el a leleteket. Az oldat elkészítéséhez mintegy 40 tonna cukorra lesz szüksége a múzeumnak, amely bízik további felajánlásokban, és abban, hogy még a hideg beállta előtt megkezdhetik a fák konzerválását.

A kiállítóterem, vagyis a Pannon-tenger múzeumának építéséhez 500 millió forintra lesz szükség, ennek nagy részét pályázati pénzből kívánja az intézmény megszerezni. A 8-10 millió éves mocsári ciprusokra júliusban bukkantak Borsod megyében. A 2-3 méter széles és egykoron 70 méter magas fák maradványait a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányájában, meddőtakarítás közben találták meg 60 méterrel a föld alatt. A leletek egy részét Ipolytarnócra vitték, a négy, legjobb állapotban lévő pedig a miskolci Herman Ottó Múzeumba került.

A matuzsálemek hatalmas mérete, illetve a közeledő hideg miatt a Pannon-tenger múzeum kialakításáig ideiglenes védőépületet kell létrehozni a tároláshoz és a konzerválási munkák elvégzéséhez.