petrnahar Creative Commons License 2007.10.01 0 0 7289
Rodoszon voltunk 2007.09.23-2007.09.30-ig bezárólag (hőségben felhőzet nélkül, bár volt két nap mikor is erősen fújt a Meltevi).
A következőkben saját véleményemet szeretném megosztani, kizárólag jó tanács gyanánt.
Utazási iroda: Neckerman
Szállás: Kalythea, Hotel Princess Flora
Neckerman szerinti besorolás: 3*
Vélemény a szállásról:
A valóság a következő: A szálló szobáinak színvonala talán eléri a hazai a kollégiumi szállások színvonalát. A berendezés még puritánnak sem nevezhető, kritikán aluli! A vizes blokk felújításra szorulna, a fürdőkád zománcozása itt-ott hiányzik. A napi szükséglet melléktermékeként keletkező wc papír elhelyezéséhez nincs zárható szemetes, sőt még hulladékgyűjtő zsák sem. A toalettpapír szabadon díszeleghet (-ne) és árasztja (áraszthatná) kellemes illatát. A wc az utolsó napon sajnálatos módon eldugult!
A recepció személyzete rideg, köszönni sem szeretnek..
Ja, és egy kis baromfi ól volt a szobánkkal szemben, (ami szintén a hotelhez tartozott) úgyhogy hajnalban (4-5 óra tájékán) tanyasi hangokra ébredhettünk. A szállóhoz tartozó kutyapiszokkal telített és hínáros Agia Marina beach ingyenesen használható, bár a „szépségét” kissé rontja a mellette lévő olajtározó.
Mindenképpen érdemes a bejáratnál jobbra fordulva a 300 méterre található Sun Garden Hotel tökéletesen tisztán és rendben tartott partján strandolni (napágy: 2,75 euro/fő).
Gépjárműbérléshez ajánlom a korrekt Sergiot (a Hotel bejáratánál jobbra kell fordulni és úgy 800 métert gyalogolni a következő jelzőlámpás útkereszteződéshez. Vigyázat! A görög közlekedési kultúra hagy némi kívánnivalót maga után (csak tapasztalt sofőrök merjenek a volán mögé ülni)!
A félpanziós ellátással meglehet oldani a teljes étkezést, mert a mennyiség és a minőség színvonala megfelelő. A pincérek némi borravaló után még köszönni is fognak.
A szigeten érdemes megnézni:
- Lindos
A fellegvárban nincs kiállítás, ennek ellenére a belépő 6 euro/fő, viszont a kilátás lélegzetelállító és a szamarak is barátságosak. Érdemes megmártózni a vár alatti Szent Pál öbölben, ami tiszta és aprókavicsos jellegű. A vár felső részében található tavernák rendkívül „alacsony árfekvésűek”, egy Mythos sört 5 euroért, egy kávét már 4 euroért megkaphatsz!


- Archangelos település
Jellegzetes görög település. A templomhoz közeli részen hagyományos építésű görög házak. A helybéliek kedvesek. A közeli várromhoz érdemes felgyalogolni (belépődíj nincs).
- Antony Queen öböl
Festői szépségű öböl. Sziklás kavicsos részekkel, vízi cipő nélkül fájdalmas „talpmasszázs” lehet az eredmény.
- Faliraki
A diszkrét viselkedésükről híres angol turisták „sajnos” ilyenkor már nem találhatóak a településen. Így bátran ajánlható kisgyermekes családoknak is. Strandja kitűnő minőségű homokos jelleg, amely lassan mélyülő. Az árak korrektek.
- 3 clean beaches öböl
Kalithea és Faliraki között található. Itt sziklapárkányokon vannak a napágyak és az ernyők, lehet relaxálni és fantasztikus a víz alatti világ. Azért Nicolaossal érdemes vigyázni, ha italt rendeltek. Lehetséges, hogy még olyan dolgokat is rendelésre vesz, amiről szó sem volt.
- Kalythea termálfürdő
Sajnos a termálforrás mára elapadt, de a felújított gyönyörű épületegyüttes önmagáért beszél (többek között itt forgatták a Navarrone ágyúi című filmet is). Belépődíjat szednek, amely 2,50 euro/fő, de megéri az árát.
- Rodosz város
Méltán a világörökség része. Csodálatos érezni múlt lovagi kultúrájának a szellemét, bár a szociális ellentét éles kontúrokat mutat: a milliárdos yachtokkal szemben a városfal tövében koldusok tömkelege (gyermekek is) kéreget a csupasz földön.
Vigyázat! Óvatosan az óvárosban található éttermekkel. Lépten-nyomon próbálják az embert invitálni egy kis szíves vendéglátásra. Viszont csak olyan helyre szabad beülni, ahol ÁRJEGYZÉKKEL ellátott étlapot adnak és a végén a fogyasztásról SZÁMLÁT!! A turistákat az ottaniak teljesen idiótának nézik, és gátlástalan módon, szóbeni közlésre (!) olyan hazug összegeket mondanak, hogy az ember beájul. Nem szabad hagyni magunkat, követelni kell a számlát a döbbenetes szóbeli bemondások után, vagy fenyegetőzni a turista rendőrséggel. azon sem szabad csodálkozni, hogy kistételű rendelés után a pincér durva arccal az asztalra ejti a kávéd.
Megjegyzem, hogy a hagyományos görög vendégszeretet itt is felváltotta a globalizált nemzetközi nyelv: a pénz. Persze én nem arról beszélek, hogy jó szóért adjanak bármit is, de az, hogy rablógazdálkodás folyik nagyon sok belvárosi tavernában, kávézóban az kicsit bosszantó.
Amennyiben tiszta (szemétlerakást nélkülöző) öblöt kerestek, számítani kell arra, hogy az nem ingyenes! A napágyak olyan „precíz” elrendezésűek, hogy lehetőleg ne tudj a saját privát törülköződön heverészni. Bérelj napágyat 7 euroért (2 darab napágy) és így a dolog részükről el van rendezve.
Symi szigete valóban gyönyörű, de az ott töltött cirka 3 óra nem elegendő a városka felderítésre.
A helyi Neckermannos képviselőkről szeretném elmondani, hogy bár mi nem vettük igénybe a fakultatív programokat, (mert épp a fele áron megtudtuk oldani saját magunk a szervezést), azért az elismerésünk Artúré, ahogy a „gyámoltalan” nyugdíjas női csoporttal (mindenhol ők akartak az elsők lenni és ezért nem riadtak vissza néha az „ökölharctól” sem) foglalkozott. Ő legalább intézkedett valamit, ellentétben Múzs Isabellel, aki a megérkezéskor is faarccal, csöndben tartotta a táblát és végig nem szólt egy szót sem. Ez a hazautazásra is érvényes.
Üdv!