holist Creative Commons License 2007.09.25 0 0 3064
A napló interjút én sajnos nem láttam, nem értem, miért, de nem is került fel a tv2 weboldalára. Azt, hogy valójában mi történt, valóban a nyomozás fogja megállapítani. De a háborítatlan szülés mellett érvelők egyik érve éppen az, hogy a kórházi protokoll, különösképpen a szülés sürgetése (burokrepesztés, kézzel tágítás, oxitocin) és a nem háborítatlan környezet neurológiai és hormonális hatásai jelentősen növelik az általad említett súlyos komplikációk esélyeit. Ezzel nem akarom azt mondani, hogy háborítatlan körülmények között ilyen egyáltalán nem fordulhat elő, de azt gondolom, jóval ritkábban fordul elő. Ezt (is) kell mérlegelni a döntéskor. Nem tudom, mit választanánk, választottunk volna, ha a háborítatlan ambuláns szülés, mint lehetőség, rendelkezésre állna ma Magyarországon. De nem áll rendelkezésre, abból kell választani, ami van.

Nagyon különös, amit a farizeus gondolkodásról írsz: a tervezett otthonszülés protokolljának abszolút része az esetleges kórházi befejezés, ennek soha nem állította senki az ellenkezőjét. Az otthonszülők addig nem kérnek az "intézményes" (medikalizált, komplikációköpontú szemléletű, programozásra, beavatkozásra hajlamos) szülésből, amíg a szülésük komplikációmentes. Azért nem, mert úgy gondolják (és erre bizonyítékaik is vannak), hogy csökkenti a komplikációk előfordulásának valószínűségét, ha így választanak. De komplikáció esetén számítanak a kórházra, mert a kórház (az intézményi ellátás) pont erre való. A mostanában kialakult kép ellenére a komplikációk túlnyomó többsége egyébként nem sürgős abban az értelemben, hogy nem igényel azonnali műtéti beavatkozást (néhány percen belül). Legtöbbször elakadt szülésekről van szó, ahol kórházban oxitocinnal (ami ekkor már indokolt, illetve a kockázata vállalható) a szülés hüvelyi úton lezajlik. Ami azt illeti, hogy a dokik mit tettek és mit nem tettek meg a gyerekért, remélem, majd az is kiderül.

Valóban nehéz egy orvosra alapozni. Az utóbbi években már nem csak Geréb Ági dolgozott független bábaként, de akkor is felmerül, miért kell két vagy három emberre alapozni: hát azért, mert ennyi van, és ezért a szülészeti szakma mélységesen ellenséges, elutasító hozzáállása okolható.
Előzmény: cowgirl (3063)