cowgirl Creative Commons License 2007.09.25 0 0 3063
Megnéztem a Napló-interjút, egy mondat megütötte a fülemet, az anyuka azt mondta, hogy a kórházban végeztek gátmetszést, ezután vették ki a babát, de már nem sikerült újraéleszteni. Ergo Geréb Ágnes utolsó pillanatig nem vágott gátat, mert gondolom még akkor is a "természetesség" jegyében tevékenykedett. Na, látod, nekem ezzel van a bajom, amikor a szép elvek akár egy emberéletbe is kerülhetnek. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a gyerek kórházban életben maradt volna, nyílván bizonyítani nem tudom, nem voltam ott, ezt majd állapítsa meg a nyomozás.

Nem vagyok szülész-nőgyógyász, két gyereket ugyan szültem, de laikusként is tudom pl., hogy egy placenta leszakadás, vagy egy köldökzsinór repedés/szakadás esetében azonnal meg kell császározni az anyukát. Mi történne ilyen esetben otthon? Ilyenkor nincs idő mentőre várni, szállítani stb. És ez csak két konkrét eset, ami az ismeretségi körömben történt, nyílván egy szülész tudna sorolni számos hasonló példát. És ezek olyan komplikációk, amik előre nem láthatók, tehát, ha még szabályozzák is az otthonszülés feltételeit, ezek akkor is bekövetkezhetnek.

Szerintem annyira nem lehetnek ellenségesek G.Á-val szemben a kórházak, ha szerződést tudott velük kötni, hogy fogadják a problémás eseteit, holott mondhatnák azt is, hogy oldja meg ahogy tudja, ne rontsa nekik a statisztikát. Egyébként engem pl. ez a farizeusi gondolkodás is bosszant, hogy az otthonszülők úgy gondolják, hogy nem kérnek az intézményes szülésből, de ha baj lesz, akkor aztán 2 percen belül álljon vigyázban egy orvoscsapat a fogadásukra, akkor aztán jöhet a császár-, gát-metszés, bármi, csak segítsenek és ezek a roppant "ellenséges" dokik tényleg ott álltak és mindent megtettek a gyerekért, csak már késő volt. És, persze, az anyuka nem érzi magát hibásnak, neki azt mondták, hogy G.Á. minden komplikációt meg tud oldani. No comment.

Én azt sem értem pl. hogy hogy lehet mindent egy orvosra alapozni. Mi van, ha G.Á-val történik szülés közben valami? Kap egy vírusos hasmenést, egy infarktust, mittudomén? Akkor levezeti helyette a dúla - vagy minek nevezik - a szülést? Gondolom mégjobb szakértelemmel és kilátásokkal.Előzmény: holist (3058)