Törölt nick Creative Commons License 2007.09.24 0 0 520
A jövő nyárig kitart az ötvenforintos tojás

"Ha a takarmányárak a eddigiekhez hasonló mértékben emelkednek, akkor a tojás ára a jövő nyárra elérheti az ötven forintot" – mondta Thury Attila. A Tojásszövetség elnöke ismertette: a takarmányárak negyven százalékkal nőttek, a tojás előállításának önköltsége jelenleg 13 és 18 forint között mozog, a fogyasztói ár a szövetség adatai szerint 30 és 38 forint között van.

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára ezt megerősítendő közölte: a tojás egész Európában hiánycikk, ami a csak részben írható az idei szárazság számlájára. Felelős érte Kína és India gazdasági fejlődése, és a bioetanol iránti kereslet. Ugyanis mindhárom tényező emeli a kukorica árát.

"A tojás iránti kereslet jól mérhető az idei tojásimport csökkenésén" – mutatott rá Földi Péter. A tojásimportban a 2004-es esztendő hozott először fordulópontot, akkor 250 millió darab tojást hoztak Magyarországra, 2006-ban már csak 220 millió darabot. A 2007-es esztendő ismét változást hoz, de azt még nem tudni pontosan, mekkorát. A termelés csökkenésében szerepet játszik Németország, amely teljesen fel akarja számolni a ketreces tartást. Ugyanez az állatjóléti előírásokat tartalmazó uniós rendelet viszont megkeseríti a hazai baromfitartók életét.