akrisz1 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 518
http://www.nol.hu/cikk/464845/

Lehet gázáremelés
Az alapárhoz 5-10 százalék jöhet

Szakértői számítások alapján a kormányzat jövő év elejével mintegy 5-10 százalékos gázáremelésre készül. Rászorultságtól függően ez jelenthet ténylegesen kisebb kiadásnövekedést, de erről egyelőre csak az tudható, hogy a támogatás igényléséhez újra végig kell járni az év eleji tortúrát.

Lapunk értesülései szerint januártól a többségnek 5-10 százalék körüli mértékben emelkedhet a gáz ára. Ez két tényezőből áll. Az egyik a termék alapára, amit központilag hirdet ki a gazdasági miniszter. (Legalábbis amíg nem szabadítják fel a tarifákat; ez állítólag 2008 közepén várható.) Az alapár változtatásakor elsősorban a nemzetközi energiaárakat kell figyelembe venni. De nálunk rárakódik egy speciális tétel is: 2004-ben ugyanis az akkor még Mol-kézben lévő központi gáznagykereskedő titokban megállapodott a kormánnyal, hogy az áremelés tompítása érdekében több mint 100 milliárd forintos költségüket ne akkor, hanem idén terheljék rá a gázfogyasztókra. Mivel tavaly év végén a nemzetközi olajárak estek, a kormánynak voltaképpen szerencséje volt: a "hitelt" az ár csökkentésének elmaradásával kezdtük visszafizetni. A napokban a felek arról nyilatkoztak, hogy a tartozásnak mintegy fele még fennáll. A szerencsés időszak azonban már a múlté: a nemzetközi olajárak az év során lassan visszakerültek a magasnak számító, hordónként 70 dollár feletti szintre. Bár a forint az elmúlt év során jelentősen erősödött a dollárral szemben, az utóbbi hónapokban kissé gyengült, amit szintén érvényesíthetnek. Értesülésünk szerint a nemzetközi árakon alapuló képletek alapján a beszállító, azaz az orosz Gazprom is kismértékű áremelést tervez. Annak ellenére, hogy a legutóbbi enyhe tél miatt hatalmas készletek maradtak Európa nyakán.

Sokan azonban ennél kevesebb vagy akár nagyobb áremelkedéssel is számolhatnak attól függően, miként változik januártól a gázár-támogatási rendszer. Erről egyelőre annyit sikerült megtudnunk, hogy alapvetően nem lesz változás. A jogosultság továbbra is meghatározott élethelyzet, illetve jövedelem szerint jár majd, eltérő mértékű számlakedvezménnyel. Mindenkinek, aki a jogszabály alapján jogosultnak gondolja majd magát, újra végig kell mennie a pályázással járó bonyodalmas eljáráson. (Igaz, aki emiatt átíratta fogyasztói nevét, legalább ezzel nem kell már újra fáradnia.) Mivel a jogosultak körét és a jövedelmi sávokat várhatóan átrendezik, a legszegényebbek számára az áremelés az 5-10 százaléknál bizonyára alacsonyabb lesz - ebben a körben kormányzati döntés alapján az áremelés akár el is maradhat -, másoknak viszont közelebb lehet a 10 százalékhoz. Azoknak, akik nem jogosultak a támogatásokra - a gázfogyasztók harmada, mintegy egymillió háztartás -, jövőre már nem kell számítaniuk az ez év elején bekövetkezett hatalmas, több mint 70 százalékos áremelkedésre, "csupán" a nemzetközi hatásokat tükröző alapárváltozásra kell figyelniük. Ez pedig várhatóan nem lesz két számjegyű.