kiggyo Creative Commons License 2007.09.18 0 0 836

Szia!

Minden valamirevaló kazánban meg van tekerve a füst útja labirintusszerűen, hogy minél több hőt adjon le. Ha nagyon elhűtöd a füstöt akkor sok lerakódásod lesz, és kisebb lesz a kémény huzata, a régi szeneskazánomnak ez a baja. Melegebb füst pedig több veszteség, nyilván van egy arany középút.

Én az öntöttvas kazánt a relatíve kis ajtaja miatt vetettem el, bár az ismerősöm egy Viadrust vett, és nagyon meg van vele elégedve. Öntöttvas, tagos kazán, a hódos barkácsáruházban árulták.

Én a lemezkazánra szavazok, abból is minél nagyobb ajtósra. Megnéztem a Calor 2000-et, elég hülye kialakítású és korántsem nevezhető bálásnak. Ha kinyitod, akkor a füst kifelé jön belőle, mivel az ajtónál elöl fordul befelé a vízzsák fölé ha jól megnézed, nekem többek között ez sem tetszett.

A badigó féle kazán ami egyelőre a legjobban tetszik, az ismerettségi körben üzemel néhány, akkora az ajtó mint a tűztér, befér a bála, zsákos ocsú, farönk, minden vacak. Ekkora méretekben víz van az ajtóban és a rácsban is. Ha kinyitod akkor hátrafelé indul meg a füst, szóval elég jó kialakítású, és árban is korrektnek mondható. Állítólag a szalmának sok a hamuja, emiatt sokan nem szeretik, de attól függetlenül örülnek a nagy tűztérnek mert minden vackot bele lehet tenni.

Ezeknek a kazánoknak elég nagy a vízterük, szinte pufferként is funkcionál. A hordós puffer helyett én inkább összeütnék 2-3-as vaslemezből egy kockát 1 vagy 2 m3, nem nagy pénzből megvan, nyitott rendszerre tökéletes, ott nincs nagy nyomás. Ha nem tudsz hegeszteni biztos van lakatos ismerősöd, összeüti pillanatok alatt. A táblaméret pl. 1x2m abból csinos álló 2m3-est lehet csinálni.

Túlzottan nagy különbség a hagyományos kazánok között nem hiszem hogy lenne, ugynis a hatásfok itt az égési hőmérséklet és a füstgáz hőmérséklet arányaiból következik, azon meg túl sokat nem lehet variálni. A fagázosban nekem az a gyanús, hogy lehet-e mindenféle vacakkal etetni, vagy csak relatíve drága hasábfával. Ugyanis az ölfa, minél görbébb, csomósabb annál olcsóbb.

Remélem segítettem.

Előzmény: _Mono_ (829)