Miklós1 Creative Commons License 2007.09.12 0 0 5148
Reszketek egy kicsit én is a körte cefrém miatt, lassan forr, de amíg forr addig remélem az alkoholképződés irányába megy, a várakozáson kívül más nem jut eszembe amit tehetnék. A hideg miatt nem aggódom annyira, mert az erdetvédett pálinkák készítésénél is lehűtik a cefrét 18-20°C-ra és ott tartják amíg forr. Csak beírod a keresőbe, hogy "újfehértói meggypálinka" és ha egy PDF dokumentumot találsz abban leírják az egész folyamatot. Ezen kívül még öt eredetvédett pálinka készítését írják le (békési szilva, szatmári szilva, kecskeméti barack, gönci barack, szabolcsi alma). Érdemes elolvasni ezeket, pl. feltűnő, hogy mindegyiknél savazzák a cefrét, nem írják meg, hogy mivel (kivéve a meggyet, ott foszforsavat használnak), de a pH értéket 3 körülire állítják be. A savazás mintha a te cefrédnél nem lenne meg, én citromsavat teszek bele, csak úgy érzésre, mert pH-t nem tudok mérni (1g citromsav/1kg gyümölcs).
Snapszmester (4477):A savszegény cefrék romlékonyak. Előfordul, hogy mire lecefrézitek már romlásnak indul. A romlást okozó baktériumok savas közegben nehezebben szaporodnak, ezért kell a savas ph-ról gondoskodni.
Jani-hp
A szimpi bacik nem kényesek a savas közegre, az a lényeg, hogy savas legyen. Elég tág határok között életképesek maradnak, a káros bacik pedig elpusztulnak.
Ezért nem kell pontos mérés, elég a savanyítás. A számítás arra volt jó ne hogy elsokaljátok a savat.
Snapszmester (4416):Elítettem a kénsavat, de ajánlani nem mertem. A tiszta nem okoz hibát. Kapható a benzikutaknál is, akusavnak hívják. Ugye szőrnyü. Savazni csak a nagyon savszegény gyümit kell. Szamóca, eper, szeder. Mindegy mire gondolsz. A többinél inkább a gyorsaságot javaslom. Lehet savanyítani gyümivel. Cseresznye-meggy. Azért inkább mégis citromsav.
Snapszmester (1611):A spontán erjedés beindul minden cukros lében, ha irányítani akarjuk élesztőzni, savazni kell. Talán a meggy, ribizli, egres, kökény stb. amit nem szükséges savazni, de éllesztőzni mindent. Savasságot ph. val minősitjük. Lehet kapni hozzá indikátorpapírt, de nem tudom hol ezért is van a fórum hátha tudja valaki. Az optimális ph érték 3-as. Az élesztő gombák ebben a tartományban dolgoznak optimálisan. sm
Nem tudom, a körte mennyire savszegény gyümölcs, én savaztam
Előzmény: ujgur7 (5142)