Gyákos Creative Commons License 2007.09.10 0 0 214
Sziasztok!

Gábor áprilisi hozzászólásához csatlakozva szeretném én is megosztani a pellet fűtésre vonatkozó tapasztalataimat.

Én négy éve szerettem bele a pellet kandallóba Ausztriában, egy faházban. Kint -14 fok volt, a házban csodálatos meleg. Azóta minden évben visszajárunk, és én mindig vágyakozva néztem a kályhát. Itthon akkor még nem találtunk, a net-en talált határon túl 2-3 000 € körül mozgott. (Tudom, hogy a két ház szigetelése között van némi különbség, de itt ritkán is van -14fok!)

A házunk 15 éve épült, két szintes nettó 120 m2, ebből 60 m2 a földszinti nappali+konyha. Az egész házat gázzal fűtjük, elég borsos áron, úgy, hogy a programozott termosztát csak reggel és az esti órákban fűt 22-23 fokon, egyébként 18 fokra van állítva. Mindig vágytunk a kiegészítő fűtésre (koraősz, későtavasz, csak a nappali fűtése napközben.).

Szóval idén megláttam a hirdetést, pellet kandalló 350 ezerért! Rendesen körbejártuk a témát. Net-en, forgalmazókon keresztül. Először gondolkodtunk a vízfűtéses Ecoidro, Idrokamin változatban, de az árak (közel 500-800 eFt) visszatartottak, ráadásul ezeknek nincs saját hőjük, csak a radiátorokon keresztül fűtenek. Utána jött a gondolat, hogy fafűtéses kandalló a meglévő radiátorokhoz csatlakoztatva. Na ez volt a csúcs! Az IDRO50 kazán árához (ha jól emlékszem 130 eFt) jött a gépészet árajánlata 480-660 eFt között, a kazán burkolása minimum 350eFt, nem beszélve az átépítés, szerelés okozta „rombolás” helyreállítása, tűrése. 1 millió alatt ki sem jön!

Döntöttem. Megvettem az Edilkamin Mariu kályháját 350 eFt-ért és ugyanott egy tonna pelletet 53 Ft/kg-ért. Nem kellett szétbombázni a lakást, csak kinyitni a meglévő kéményt. Meglátjuk mire lesz elég! Én bizakodó vagyok!

Most a fűtési metódusunk: a földszinten leszabályozott radiátorok, termosztát 18 fokra állítva. Reggel az emeleti 4 radiátor (háló, fürdő, felnőtt gyerek szobája) 5-től 6-ig 22 fokon felfűtve. Egyébként este mikor hazamegyünk bekapcsoljuk a pellet kályhát illetve szükség esetén az emeleti fűtést.. Így a gázkazán kevesebb radiátort, rövidebb ideig fűt. Meglátjuk. Ez a tél a tapasztalatszerzésé.

Folyamataosan nézem a pellet kínálatot. Egyre bővül. Még meg kell találni a legjobb árat, minőséget. Én bizakodom. Biztosan van jobb, olcsóbb. De kényelmesebb azt hiszem nem sok.

Kíváncsi vagyok mások tapasztalataira is.

Üdv mindenkinek!

Gyákos

Előzmény: Gabor7312 (138)