Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.09.10 0 0 22401
Mondjuk 1991 márciusában a etiltott két tüntetés - a kommunisták és Gorbacsov ellen, és Jelcin és az orosz parlament mellett, - megért egy misét.
Amikor a híres,magyar Parlament előtti Fidesz tüntetésre valami marha azt mondta, hogy ,,kétszáz ezer ember volt ott" - szarrá röhögtem magam!
Aki ezt állította, annak halvány fingja nincs arról, hogy mennyi az a kétszáz ezer ember!
1991-ben a moszkvai tüntetéseken megjelent:
az elsőn - közel 600 ezer ember (hivatalos becslés), a másodikon - 5 millió (hivatalos becslés 3 millióról beszélt!!!). Az egész városban sztrájkoltak a gyárak és a közlekedés, a helyi érdekeltségű vasutak is folyamatosan hozták az embereket a moszkvai megyéből(ők szüneteltették a sztrájkot erre az időre.
A méreteihez és számához mérten a tömeg rendkívül fegyelmezett volt. A városi rendőrség nagyon-nagyon be volt szarva. Ráadásul akkor esett meg először, hogy a városi helyőrség megtagadta a parancsot és nem volt hajlandó kivonulni az utcákra. Két éjszakán keresztül szállították nagy titokban a főváros repülőtereire Ázsiából és a Kaukázusról a java részt nemzetiségiekkel feltöltött csapatokat.
Az utcák a Manyezsnaja tértől a Majakovszkij térig tömve voltak emberekkel.
Nomeg a többi, Kreml irányában vezető sugárút.
Aki volt Moszkvában, az fel tudja mérni, hogy az mekkora távolság, és ehhez még jön, hogy mennyire széles a Tverszkaja (akkor még Gorkij) sugárút...