mac.m Creative Commons License 2007.09.10 0 0 153
http://www.hirszerzo.hu/cikk.koalicios_belhaboru_-_a_valasztasok_aldozatava_valhat_az_egeszsegugyi_reform.44360.html

Koalíciós belháború - a "választások áldozatává" válhat az egészségügyi reform

Nagyon is kétséges, tartani tudják-e a koalíciós egészségpolitikusok a biztosítási reformról tervezett, szeptember közepi megegyezést, a frontok ugyanis semmit nem változtak az elmúlt napokban. A szabad demokraták a valódi verseny érdekében elvetik a regionális, monopolhelyzetű biztosítói modellt, a szocialisták viszont ragaszkodnak a regionális alapú egészségügyi pénztárak létrehozásához

Az egészségbiztosítás átalakításával ne legyen monopolhelyzet a biztosítók között, a biztosítási egységek már működő rendszerhez igazodjanak és a magánbiztosítóknak megérje befektetni; az SZDSZ ehhez a három feltételhez ragaszkodik - közölte Horn Gábor, koalíciós koordinációért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, vasárnap.

"Nem fogadjuk el azt a megoldást, hogy hét régióban monopolhelyzetben lévő biztosítók működjenek állami vezetéssel, plusz hét Audi kulccsal, plusz x számú hivatalnokkal" - fogalmazott a liberális politikus az SZDSZ első feltételéről szólva, amelynek lényege, hogy legyen valóságos verseny a biztosítottakért.

Hozzátette: a hét régiós javaslatnál (amely az MSZP-hez köthető) jobb megoldás még a jelenlegi, egy országos biztosítóval működő rendszer is.

Az MSZP kétnapos frakcióülése után azonban Lendvai Ildikó tegnap úgy nyilatkozott: szeretnék erősíteni a reformok baloldali karakterét, többi között azzal, hogy a frakció megerősítette, továbbra is a regionális alapú egészségügyi pénztárak létrehozásához ragaszkodnak, mert csak ez csökkentheti a területi különbségeket.