mosoly123 Creative Commons License 2007.09.07 0 0 2438

szia Anni,

 

A Grand canyon legendája könyv egy nagyon szép indián legendát ír le a Grand Canyon keletkezéséről.

 

Valamikor régen, amikor még csak az indiánoké volt Amerika földje, élt egy Comanche nevű indián főnök szép, fiatal feleségével, Kioval. Comanche a törzsének vezetője volt, erős, igazságos, jó embernek ismerték. Egyszer megbetegedett a felesége, s akármit próbáltak a gyógyitók, nem tudtak segiteni rajta, s hamarosan elvitte a Nagy Szellem az Ő világába. Comanche fájdalmában nem találta a helyét, s utána akart halni a szerelmének. Erre megjelent a Nagy Szellem és mondta neki, hogy még nem halhat meg, mert vezetnie kell a népét itt a földön, de megkéri a Legfőbb Árnyat, hogy vigye el a Lelkek Útján a Túlvilágra, ahol még egyszer láthatja a kedvesét. Így is történt, elindultak, s az Legfőbb Árny megyitotta a földet, szétválasztotta a sziklákat, hogy le tudjanak menni a Lelkek Útjára, s annak végére, a Túlvilágba. Amikor elértek az út végére, az Árny magára hagyta Comanche-t, s egyszer csak megjelent Kio. Comanche már futott is feléje, de keze a levegőbe markolt. Akkor újra megjelent a Nagy szellem és azt mondta Comanche-nak: "Menj haza, Comanche! A népednek szüksége van rád. Nem maradhatsz itt, s nem is jöhetsz ide vissza, amíg el nem végezted a munkádat a földön. Csak akkor találkozhatsz a kedveseddel a Nagy Szellem Világában." Azután víz öntötte el a Lelkek Útját, hogy többet senki ne járhasson rajta, s a víz egyre mélyült. Comanche pedig visszament az emberek közé, vezette a népét és amikor ideje beltelt, újra találkozott kedvesével a Nagy Szellem Világában, amelynek nincs eleje és nincs vége, ahol az idő, a béke és a szeretet örök.

 

A szétválasztott sziklákból lett a Grand Canyon, s víz, amely elárasztotta a Lelkek Útját, a Colorado folyó.

 

Ez röviden a történet, a könyvben rajzokkal illusztrálva. Tervezem a teljes szöveg leforditását, s nem lenne bolondság kiadni Mo-on is, mert gyönyörű szép legenda, ritkaságszámba menő néprajzi anyag, és jól követhető a rokonság más népek képzelet- és hitvilágával is (pl. Dante Isteni színjátéka szinte u.az a történet, csak a helyszínek más megnevezésével).

 

Magamról: polgári nevem Őri István, Pasadenában, Los Angeles mellett élek, kiadványszerkesztéssel, digital arttal és irodalommal foglalkozom (vers, próza vegyesen). Amikor megismertem az indián folklórt, tisztasága, igaz volta, szenvedélyessége és bölcsessége nagy hatással volt rám. Talán azért, mert mindezek az erények hiányoznak a mai világ emebréből itt is és mindenütt a világon. Aktív vagyok még az Istenes versek topicban is, onnan találtam ide.

 

Nagyon szép és érdekes ez a topic, örülök, hogy ide találtam!

 

üdv,

 

mosoly

Előzmény: annie99 (2436)