Törölt nick Creative Commons License 2007.09.06 0 0 194

Na végére értem a topiknak. Egy-két dolog amit mondani szeretnék, inkább a pellet mellett mint ellene. Leszögezem, sem kazánt, sem pelletet nem árulok, csak építkezem.

Egyik az ár: 1 kg pellet általában 4.5-4.9 kW energiát képes leadni. Ez kb 7-10Ft/kW. Átlagban kicsit alacsonyab a nem támogatott gáz árával. A gáz ára csak emelkedni, a támogatás pedig csökkeni fog, a pelleté viszont az elterjedésével párhuzamosan csökkenni. A pellet csak a hagyományos tüzelőanyagoknál drágább, (szén, fa) az összes többi "kényelmes" tüzelőanyaggal egyezik az ára, vagy inkább olcsóbb. Villany 36 Ft/kW, olaj  kb 28 Ft/kW, éjszakai áram 26 Ft/kW. Sőt, szó volt a hőszivattzús fütésről is. Ha 4.2 COP-val számolok akkor 1kW energia kb 8.6 Ft/kW. Ezt valahogy mindig kihagyják az értékesítő. Valaki a kazán minimális fogyasztásából próbálta kiszámolni, hogy mennyibe fog kerülni a fütése. Ez igy nem megy. A minimális fogyasztás mellett, lehet hogy a kazánja több energiát fog leadni, mint amennyire neki szüksége lesz. Erre a hőcserélős tartály a megoldás. A vizet fütőm optimális teljesítménnyel, eltárolom, majd a vizből veszem ki folyamatosan az energiát. Mellette meg van a HMV-m is.

Gáz lesz elég, nem lesz elég, ez rajtunk nem múlik. Pellet alapanyagot meg valamennyire képes lesz megtermelni az ország.

A kazán bonyolultsága: elektronika, egy felhordó csiga, huzatszabályzó. Elektronika, elég megbizható, huzatszabályzó, minden jobb kazánban van. a felhordócsiga meg nem egy komplikált szerkezet. Tény hogy egy kandallónál bonyolultabb. De a kandallónál elég nehézkes a szabályozás.

Kazán ára. a legolcsóbb pelletes kazán 250 000 körül van. nagyjából mint egy átlagos gázkazán. A másik gond. nem találtam olyan gázkazánt aminek a teljesítménye 10kW  alatt van. Egy jól höszigetelt kisebb ház hőigénye 2-4kW körül mozog. Na ezt már csak nagyon rossz hatásfokkal adják le a kazánok. Ugye senki sem hiszi, hogy van olyan kazán amelyik 108% hatásfokkal dolgozik? Aki egyébként spórolni akar a fütéssel, az legelöször szigetelje le alaposan a házát.

Előny még, a látvány, ha pelletes kandallód van. 

Hátrány, hamuzás, pellet tárolása, és a mükődéséhez áram szükséges, de hát minden keringető szivattyús rendszerhez kell.

Ezt eddig csak elmélet, a gyakorlat majd ebben a fütési szezonban. Ennyi, én ezek a dolgok miatt döntöttem a pelletes fütés mellett. Tapasztalatom nem sok van, még csak nagypapa vagyok, és a most épülő ház lesz a negyedik otthonom.