Törölt nick Creative Commons License 2007.09.05 0 0 501
Megettünk egytonnányi dioxinnal szennyezett guargumit

2007-09-05

Szeged - A pánikot elkerülendő, a hatóság nem hozta nyilvánosságra, hogy egy szegedi sütőipari cég közel egytonnányi szennyezett guargumit használt fel temékeihez - írja a szerdai Délmagyarország.

// <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // ]]>

Egytonnányi szennyezett guargumit használt fel egy sütőipari alapanyagokat előállító szegedi cég. A Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság vizsgálata szerint a megye 225 élelmiszer-előállítója közül 28 bizonyíthatóan használ guargumit. Az adalékanyaggal készült termékeket a hatóság azonnal zárolta - olvasható a napilapban.

A vizsgálatok eredményeképpen ez az egyetlen cég maradt, ami nagy mennyiségben használt fel márciusban és májusban a szennyezett guargumiból. Az alapanyagból, akár száz-, sőt ezertonnányi élelmiszer készülhetett. Megkeresték a cég kereskedelmi partnereit és csupán hétszáz kiló terméket sikerült lefoglalniuk.

A hatóság azért nem hozta nyilvánosságra a cég nevét, illetve a termékeket, mert a vészjelzés és a forgalomba kerülés óta annyi idő telt el, hogy a szennyezett alapanyaggal készült termékeket gyakorlatilag már "megettük.”

A mérgezett adalékanyag a fogyasztáskor már egészségre nem veszélyes arányra hígul, így az emberi szervezetben nem halmozódik fel és később sem lehet ártalmas.

 

 

 

 

 

 

Cernobil. :(