fabioinfo Creative Commons License 2007.09.03 0 0 50
Szia Laci!

Az oldalad igazán ízléses, és azt is elárulja, hogy nem vagy teljesen kezdő.

A sablonokkal kapcsolatban érdemes legalább két részre külön választani a dolgokat.

1. webáruház sablonok
2. arculatterv sablonok

1. Az egyik legnépszerűbb web áruház rendszer az osCommerce, ami ingyenesen letölthető (azért olvasd el a szerzői jogokkal kapcsolatos infókat - bár nem tudom, magyarul elérhető-e ;) Ingyenes = mindent magadnak kell csinálni, ami eltér az alapértelmezésektől. Egy ilyen alap osCommerce megtekinthető pl a http://demo.oscommerce.hu oldalon is, de a webáruház arculati sablonok is kínálnak demo oldalakat, ahol a funkcionalitás is kipróbálható. (pl: fabio.hu/weblap-sablonok )

Az osCommerce fizetős továbbfejlesztései pl. a CRE loaded és a Zen Cart - ahol támogatást adnak a pénzedért cserébe a fejlesztők (bár általában angolul :( ).

Magyar on-line fizetési rendszereket az OTP, az Inter Europa Bank és ha jól tudom a K&H kínál. A kiválasztott banknál nyitnod kell egy bankszámlát, rendelkezned kell saját domainnel és ahhoz tartozó hitelesítési tanusítványokkal, és át kell mennie az oldaladnak a Bank szakemberei által végzett teszteken. Mindezek összesített költsége általában többszázezer Ft, különösen ha a szükséges fejlesztéseket sem mind magad végzed.

Az SMS-es fizetési rendszereket egyszerűbb elindítani, de ott a bevétel fele sem érkezik meg a számládra.

Maradnak az angol nyelvű pénzátutalási rendszerek...

Vagy ezért alkalmaz a legtöbb magyar webáruház utánvétes, vagy előre átutalásos fizetési konstrukciókat...


Visszatérve a webáruház rendszerekhez (melyek php-ban íródtak, és erősen keverednek a működési logikára és a megjelenítésre vonatkozó kódrészletek), ezekhez lehet kapni arculati sablonokat is. Ezek általában a drágább sablonok közé tartoznak (~30e).

2. Arculatterv sablonok.
Általában több oldalkép is szerepelni szokott a csomagban. Az arculattervek alapjai és a legnagyobb értéke a layerekbe szervezett PSD fájlok, melyeket Adobe Photoshop programmal lehet testreszabni.
Mi ezekből a PSD fájlokból kiindulva szoktuk 0-ról indulva kialakítani a HTML kódot, de általában a csomagban szereplő HTML kód is jól használható.
A testreszabás nekünk, általános HTML oldalak esetében, 12-16 munkaórát szokott igénybe venni.
A weblap sablonok ~15eFt-os árában a profi designer költségei vannak benne, gyakorlatilag tized/huszad áron. (A HTML ismereteket gyakorlatilag ezekkel sem nagyon lehet megkerülni.)


Webáruház fejlesztésekor (különösen osCommerce esetében) felmehet 5-7 munkanapig is a szükséges fejlesztési idő. Ezen felül jelentős ráfordítást igényel az általában nagyszámú termék kép és leírás előkészítése, feltöltése is, ami előfordul, hogy többszöröse az alap elrendezés fejlesztési ráfordításainak.

Fabio
www.fabio.hu
Előzmény: HA-SLN (49)