Stunt62510 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 12336

Kicsit kínosan érzem magam, mert elbeszélünk egymás mellett.

Beidéztél úgy mondataimat, hogy nincs szövegkörnyezet. "Nincs Isten" írja a Biblia is, de előtte ott van, hogy "Bolond ki hiszi..."

 

A gyorsforgású motoroknak valóban más kenési igényei vannak, ez nyilvánvaló, azonban amely kenőolaj kielégíti ezeket az igényeket azok a kisebb fordulatú, kisebb égési hőmérsékletű motorok igényeit is kielégíti, én ezt mondtam. Tehát a Babetta is megfelelően üzemel egy észterszintetikus olajjal, de mivel ezeknek az olajoknak az általános kenési tulajdonságaik ( termikus stabilitás, mechanikus stabilitás, (pl. nyirási ellenállás), kémiai stabilitás, koromképződés, égési maradvány-képződés) nagyságrendekkel jobbak, mint a 35 évvel ezelőtti kenőolajok, ezért ezeket lehetséges hígabbara keverni, így is sok szempontból előnyösebb lesz a motor kenése. A talán egyetlen hátrány a költség.

 

Alapvetően nem változtak a motorok 35 év alatt kenési igényeket tekintve.  Nagyobb követelményeket támasztanak az olajjal szemben, de az alap kenési igények (dugattyú-hengerfal kenése a legfontosabb) nem változtak. Az új olajok viszont nem hasonlíthatók a 35 évvel ezelőtti olajokhoz.

 

Az égés lefolyása, időbeni elnyúlása, intenzitása, végnyomás és csúcshőmérséklet valóban teljesen más egy mai gépnél, de ami itt megfelel, az megfelel a Babettában is, gondolj bele: egy 13.000-et forgó enduro versenymotor néha egy egy erdei speciálon alapjárat közelében is megy akár órákat is, ilyenkor is ken az az olaj, ami csúcsfordulaton. 

 

Van egy Puch MV50 S mopedem. Ez 1954-es, gyárilag 1:20-as keveréket írtak elő neki, az akkori olajokból. Én 1:40-re keverem, jelenleg is Motorex Cross Power szintetikus olaj van benne, legutóbb szüleimhez robogtam el vele, 25 km-es táv, végig 40-45 km/h-val mentem, alig füstöl, kipufogó nem lucskos az olajtól, a motor szépen jár. Semmi nem utal arra, hogy bármely üzemállapotban elégtelen kenéssel üzemelne. Télen leveszem a hengert, lefényképezem az árulkodó részleteket, a dugattyúszoknyát, hengerfalat, de tudom mit fogok látni....

Előzmény: miko? (12325)