Bajai születésű Póda Jenő a hétvégén a szegedi halfesztiválon az alábbi bajai halászlét fogja a szegedieknek a Tiszaparton a nagy nyilvánosság előtt megfőzni:
Bajai halászlé idősebb Póda Jenő módra:
A 2 kg vegyes, főleg ponty halhúst besózzuk, két órát állni hagyjuk. Az apróra vágott 2 fej makói öreg hagymát és a hal fejét, farkát és apróbb halakat beletesszük a bográcsba, ráöntünk kilónyi halanként 1,1 liter hideg vizet, beledobjuk a cseresznyepaprikát, és lehetőleg legnagyobb lángra tesszük "zubogni". A 45-55 percnyi főzés alatt megkeverni tilos, csak forgatni szabad a bográcsot. 15-20 perc múlva, beletesszük a halszeleteket, tetejére dobunk egy zöldpaprikát, beleteszünk 2 paradicsomot, beleöntünk fél deci száraz bort. Újraforraljuk, és hozzáadunk két púpozott evőkanál kalocsai édesnemes pirospaprikát, ízlés szerint sót. 25-30 perc alatt kész. 10 perccel a vége előtt negyed moskkáskanál (mangalica) disznózsírt teszünk bele és a belsőségeket.Tálaláshoz a kész halászlevet átszűrjük, a halat és a levet külön tálba tesszük. A tányérokba 50 dkg bajai gyufatésztából porciózunk, arra levet merünk. (Jó étvágyat hozzá). Bővebben lehet erről olvani a WWW.DELMAGYAR.HU-n.
Szombaton személyesen megnézem, és ha lehet megkóstolom ezt az igazi bajai halászlevet.