peter513 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 6883

Már második éve a szomszédom kivágatta a fenyőfáit, akkor az ágakat ledarálták. Ott áll a kupac a szabad ég alatt, szépen alakul humusszá. A pajor nagyon szereti, majdnem tizet találtam benne, mikor vittem belőle 4 talicskával a tuják alá.

Az a kérdésem, hogy ha ezt leterítem pár centi vastagon a veteményesre mi lesz a hatás? (Az örökzöldek kiválasztanak valamilyen anyagot, ami nem használ a többi növénynek, de ezek elbomlanak egy idő után.)

Következő kérdés: Abszolút mérgek nélkül kertészkedek, még permetezőm sincs. Milyen almafát ültessek, ami ellenáll a kártevőknek?

Van 3 almafám. Az egyiken nagyon finom szokott lenni az alma, a másik kettőn pedig moníliás, vagy egyszerűen lerohad. Ezt a 2-t fogom lecserélni.

3. éve van meg a kert, nem igazán vettem észre, hogy most kevesebb lenne általában a termés, mint a szomszédoknak, akik permeteznek! Az előző években kb 10%-kal volt gyengébb a termésem, mint nekik.

Vannak ellenálló fajták, azokat ültetem. Paradicsom, paprika, eper, málna, répa, zöldség ami jól érzi magát, de egy tasak uborkából is van bőven.

A kert nagyobb részén nyírom a zöldet. Hol mi növekszik. A magas egynyáriak innen már eltűntek, de előfordul, hogy 20 centisre is megnő, mire van időm lenyírni. Ilyenkor Kék, sárga, lila és fehér fehér színekben pompázik a mező. Vakondok vannak, de hozzátartoznak a körforgáshoz. A veteményesben elég kevés kárt csináltak a lótetük, és pajorok együttvéve. (kb 3-4%, inkább 10 %-kal többet ültetek)

6 centisre nyírok a zöldet, egyrészt a vakondok, másrészt a nap miatt. Ha túl rövid, nincs ami árnyékolja a földet, és a nap kiégeti,sokára jön rendbe.

A teljes telek 1600 nm, tehát van helyem. Olyanok tanácsait várom, akik olyan tanácsokat és fajtákat tudnak ajánlani, amit nem kell permetezni. Ez egyrészt lustaság, mert nem mindig érek rá, másrészt mással elég sok káros dolgot viszek a szervezetembe, ezek nélkül is, harmadrészt az ízek miatt.

(Tavaly a kelbimbó tetvesedett, de azért jövőre újra megpróbálom.)

Kicsit hosszúra sikeredett, bocsi

Péter